Energirådgivning

Telefon
0503-35000

Telefontider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

E-post
kontaktcenter@hjo.se

Besöksadress
Bangatan 1 B

Öppettider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

Hitta hit

Postadress
544 30 Hjo

Kommunen erbjuder kostnadsfri energirådgivning till företag, organisationer och hushåll.

Energirådgivningen kräver inget i motprestation men kan rådgöra om val av värmesystem, energieffektivisering, bränsleval, ventilation, tilläggsisolering, solceller med mer. I kontakt med företag kan energirådgivaren även diskutera energieffektiviseringsbidraget Klimatklivet, värmeåtervinning, analys av elstatistik med mer. 

Hjo kommun har anställda energirådgivare tillsammans med Skövde, Karlsborg, Tibro och Tidaholm. Du kan läsa mer om energirådgivning på Skövde kommuns hemsida.

Du når kommunens energirådgivare via e-tjänsten för energi- och klimatrådgivning.

  • Elberedare för varmvatten

    Alla hus och lägenheter med direktel har en elektrisk varmvattenberedare för att göra varmvatten till bland annat vattenkranarna och duschen. Här får du information om vad du behöver göra för att ha bra kvalitet på ditt varmvatten och vad du kan göra för att spara.

  • Elda med ved

    Många som har en vedkamin ser idag en möjlighet att spara el genom att elda i högre utsträckning i den än vad som har gjorts tidigare. Men det är viktigt att elda på rätt sätt och här får du tips och råd kring det samt på alternativ till vedeldning.

  • Energiråd till företagare

    Du som företagare har mycket att vinna på att minska din elförbrukning och här får du några enkla tips som med små eller inga investeringar kan göra skillnad för dig.

  • Hus med direktverkande el

    Med stigande elpriser och stora behov av att se över sin elförbrukning finns det en hel del att göra för dig som har hus med direktverkande el. Här får du både långsiktiga och kortsiktiga tips.

  • Luftvärmepumpar

    För dig som idag har direktelvärme är luft/luftvärmepump det mest prisvärda investeringen att göra för att sänka elförbrukningen.

  • Om din elräkning - vi reder ut begreppen

    Vad består elräkningen av egentligen? Och varför är den uppdelad på elnät- och elhandelskostnader? Vad kan jag påverka och vilka delar är inte förhandlingsbara? Här reder vi ut begreppen.

  • Solenergi

    Här får du råd och vägledning kring placering av solceller, olika alternativ och vad ska tänka på om du kombinerar solcellerna med batterilagring.