Attefallshus, friggebod eller komplementbyggnad
Telefon
0503-350 00
Telefontider
Måndag - torsdag kl. 09.30 - 12.00.
Fråga efter bygglovshandläggare när du ringer.
E-post
byggnadsnamnden@hjo.se
Du behöver inte bygglov om byggnaden ryms inom kraven för attefallshus eller friggebod. Attefallshus kräver dock att du lämnar in en anmälan. För övriga komplementbyggnader behöver du ansöka om bygglov.
Du som har ett en- eller tvåbostadshus får, förutom friggebod på högst 15 kvadratmeter, även uppföra attefallshus utan bygglov. Innan du börjar bygga måste du göra en anmälan till byggnadsnämnden via vår e-tjänst och få ett startbesked.
Storlek på ett attefallshus
Attefallshus får byggas i bostadshusets omedelbara närhet. Den högsta höjden från mark till taknock får vara 4,0 meter. Om du bygger ett attefallshus närmare tomtgräns än 4,5 meter krävs berörda grannars medgivande för att du ska få bygga attefallshus utan bygglov. Vi rekommenderar att grannens godkännande sker skriftligt. Du kan bygga flera attefallshus på din tomt, totalarean för attefallsbyggnaderna får inte överstiga 30 kvadratmeter.
Vad får ett attefallshus användas till?
Till skillnad från friggeboden får attefallshus inredas som en självständig bostad, som får användas både som fritidsbostad och permanentbostad. I så fall är den ett komplementbostadshus. Det är också möjligt att använda attefallshus som komplementbyggnad, det vill säga som till exempel uthus, garage, förråd, växthus, gäststuga, bastu eller båthus.
Attefallshus får inte byggas på vissa platser
I särskilt värdefulla områden får inga attefallshus byggas, varken komplementbostadshus eller komplementbyggnader. Kontakta plan- och byggenheten om du är osäker på vad som gäller där du bor.
Attefallshus ska följa Boverkets byggregler
Ett attefallshus ska bland annat följa Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS. Reglerna är olika beroende på vad ett attefallshus ska användas till. Till exempel ska ett attefallshus som ska användas för permanentboende ha alla bostadsfunktioner som ska finnas i en bostad. Det är exempelvis utrymmen för matlagning och personlig hygien och möjlighet att förvara saker. Attefallshus som ska användas för permanentboende ska också vara tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. För attefallshus som ska användas som fritidshus finns vissa undantag från kraven.
Lämna in anmälan om attefallshus
För att bygga ett attefallshus behöver du lämna in följande handlingar till plan- och byggenheten, via vår e-tjänst:
- Förslag till kontrollplan
- Situationsplan, skala 1:500 - i A3- eller A4-format
- Planritning, skala 1:100 - i A3- eller A4-format
- Fasadritning, skala 1:100 - i A3- eller A4-format
- Sektionsritning, skala 1:100 - i A3- eller A4-format
- Eventuellt anmälan om kontrollansvarig
Hur lång tid tar handläggningen?
För att din anmälan ska kunna handläggas krävs det att du lämnat in en komplett anmälan. Från det att ärendet är komplett har handläggaren fyra veckor på sig innan beslut måste fattas.
Startbesked
Innan du börjar bygga måste du ha ett startbesked från byggnadsnämnden. Du får startbeskedet efter att anmälan och förslag till kontrollplan har blivit godkända.
Slutbesked
Innan byggnaden tas i bruk måste du ha ett slutbesked. Slutbesked erhålls genom att lämna in undertecknad kontrollplan.
Kontakta plan- och byggenheten
Har du frågor eller behöver hjälp att ta fram handlingar, ritningar m.m.? Kontakta plan- och byggenheten så hjälper vi dig.
- Telefontider: mån-tors kl. 09.30-12.00
- Tel: 0503-350 00
- Mail: byggnadsnamnden@hjo.se
Vad är en friggebod?
En friggebod är en komplementbyggnad som inte kräver bygglov. Trots att du inte behöver söka bygglov finns det andra krav i plan- och bygglagen som byggnationen måste uppfylla. Du får utan bygglov uppföra en eller flera friggebodar i omedelbar närhet av bostadshuset. Den sammanlagda byggnadsarean av alla friggebodar på tomten får inte vara större än 15 kvadratmeter. Högsta höjd från mark till taknock får inte överstiga 3 meter.
En friggebod är ett komplement till ett en- eller tvåbostadshus. Det måste därför finnas ett bostadshus på tomten när du börjar bygga din friggebod. Friggeboden ska vara fristående och får inte byggas ihop med en annan byggnad.
Medgivande från grannar
Om du vill placera din friggebod närmare gränsen än 4,5 meter krävs medgivande av berörda grannar. Vi rekommenderar att grannens godkännande sker skriftligt, för att undvika eventuella missförstånd i framtiden.
Friggebodens användningsområde
Friggeboden kan användas till exempel som uthus, garage, förråd, växthus, gäststuga, bastu eller båthus. Det viktiga är att den används som ett komplement till ett en- eller tvåbostadshus.
Får en friggebod se ut hur som helst?
Friggeboden ska ha lämpligt utseende när det gäller form, färg och material.
Planbestämmelser
Rätten att uppföra en friggebod begränsas inte av några planbestämmelser i detaljplan. Det betyder att du till exempel får uppföra en friggebod även på prickmark (som normalt inte får bebyggas) och oavsett vad detaljplanen anger om hur stor area på varje tomt som får bebyggas.
Strandskydd
Om du bygger nära hav, sjö eller vattendrag krävs normalt strandskyddsdispens enligt miljöbalken. Kontakta plan- och byggenheten för mer information.
Allmän väg
I närheten av en allmän väg krävs tillstånd från länsstyrelsen för att uppföra eller bygga till en friggebod som kan påverka trafiksäkerheten. Detta gäller endast utanför detaljplanelagt område.
Kontakta plan- och byggenheten
Har du frågor eller behöver hjälp att ta fram handlingar, ritningar m.m.? Kontakta plan- och byggenheten så hjälper vi dig.
- Telefontider: mån-tors kl. 09.30-12.00
- Tel: 0503-350 00
- Mail: byggnadsnamnden@hjo.se
Vad är en komplementbyggnad?
Komplementbyggnader är fristående byggnader som inte är huvudbostaden.
En komplementbyggnad kan vara ett attefallshus eller en friggebod. Om komplementbyggnaden inte ryms inom kraven för attefallshus eller friggebod så måste du söka bygglov.
Ansök om bygglov för komplementbyggnad (ej attefallshus eller friggebod)
Du ansöker om bygglov eller lämnar in en anmälan via vår e-tjänst.
För att du ska kunna göra en bra planering och placering av den tänkta byggnaden bör du beställa en karta över din fastighet. På kartan framgår det om din fastighet ligger inom eller utanför detaljplanerat område. I din ansökan kan du sedan använda kartan för att skapa den situationsplan som krävs för bygglovet. Beställ karta genom att mejla till mbk@hjo.se, ange vilken fastighet det gäller.
För att bygglovshandläggare ska kunna handlägga ditt ärende behöver du skicka in följande handlingar via vår e-tjänst:
- Situationsplan/nybyggnadskarta, skala 1:500 - i A3- eller A4-format
- Fasadritning, skala 1:100 - i A3- eller A4-format
- Planritning, skala 1:100 - i A3- eller A4-format
- Sektionsritning, skala 1:100 - i A3- eller A4-format
- Eventuellt anmälan om kontrollansvarig
Hur lång tid tar handläggningen?
För att bygglovshandläggaren ska kunna handlägga ditt ärende krävs det att du lämnat in en komplett ansökan. Från det att ärendet är komplett har handläggaren 10 veckor på sig innan beslut måste fattas.
Faktorer som kan påverka handläggningstiden:
- Om din bygglovsansökan inte är komplett
- Om det finns en detaljplan över området
- Om den planerade åtgärden avviker mot gällande detaljplan måste grannar och andra berörda sakägare få möjlighet att yttra sig
- Ärendets svårighetsgrad
När får jag börja bygga?
Du får börja bygga när du har fått ett bygglov och ett startbesked, du bör vänta med ditt arbete tills överklagningstiden är slut.
När ditt bygglov är beviljat kungörs (annonseras) beslutet i Post- och Inrikes Tidningar i fyra veckor. Under den tiden har vem som helst möjlighet att överklaga ditt bygglov. Därefter får beslutet laga kraft och går inte längre att överklaga.
Hur länge gäller ett bygglov?
Du måste påbörja ditt arbete inom två år från det datum beslutet vunnit laga kraft. Arbetet ska vara färdigt inom fem år, annars blir beslutet om bygglov ogiltigt.
Kontakta plan- och byggenheten
Har du frågor eller behöver hjälp att ta fram handlingar, ritningar m.m.? Kontakta plan- och byggenheten så hjälper vi dig.
- Telefontider: mån-tors kl. 09.30-12.00
- Tel: 0503-350 00
- Mail: byggnadsnamnden@hjo.se