Bygglovsprocessen
Postadress
544 30 Hjo
På den här sidan kan du läsa mer om bygglovsprocessen. Hur går en ansökan till? Och vad krävs för att du ska få ditt beslut så snabbt som möjligt?
Innan du skickar in en bygglovsansökan finns en del förberedelser att göra. Vi kan ge dig råd och tips.
Redan på idéstadiet är tankarna många och du kan behöva råd och tips för att kunna förbereda dig innan du söker bygglov. Känner du dig osäker är du alltid välkommen att kontakta oss på plan & bygg.
Behöver du söka bygglov?
Börja med att ta reda på om det du tänkt göra kräver bygglov eller inte. De flesta byggprojekt kräver lov.
Bor du inom detaljplanerat område?
Hjo tätort plus en del andra områden i kommunen styrs av detaljplaner. Kontakta oss för att ta reda på om det finns den detaljplan i ditt område och hur den i så fall ser ut.
Detaljplanen bestämmer vad som får byggas på en plats och hur det som ska byggas får utformas och placeras. Detaljplanen bestämmer även saker som byggnadshöjd, antal våningar och avstånd till tomtgräns.
Råd och tips
Innan du börjar planera ditt byggande ska du tänka på följande:
- Hur ser övriga byggnader i ditt område ut? När det ska byggas nytt ska du ta hänsyn tas till omgivningen.
- Hur ser tomten ut? Byggnaden ska anpassas till marken den ska byggas på och inte tvärtom.
- Var ska huset stå? Placera byggnaden så att tomten blir lätt att använda och att det inte blir svårt för framtida tillbyggnader.
- Var ska eventuellt garage eller bilparkering finnas?
- Kan det tänkta bygget skapa skuggor, ta bort utsikt eller på annat sätt påverka dina grannars boende eller tomt?
- Placeras byggnaden rätt med tanke på till exempel sol och störningar från trafik?
- Ska du bygga till? Tänk på byggnadens karaktärsdrag och anpassa tillbyggnaden efter detta.
Nybyggnadskarta
Glöm inte att beställa en nybyggnadskarta när du planerar nybyggnation.
Nybyggnadskartan är ett hjälpmedel vid projektering. Den ska också utgöra grund för den situationsplan som ska bifogas i bygglovsansökan.
Nybyggnadskartan utgör en samlad redovisning av:
- Gränser för fastigheter, servitut, ledningsrätter, gemensamhetsanläggningar med mera.
- Byggnadsreglerande gränser och bestämmelser.
Gatu- eller väghöjder. - Anslutningspunkter för vatten och avlopp.
Ta hjälp av en expert!
Anlita en sakkunnig om ditt projekt inte är väldigt litet och enkelt. En arkitekt eller byggnadsingenjör kan ge dig tips och råd om hur byggnaden kan se ut men även hjälpa till med exempelvis val av entreprenör och vid besiktningar.
Informera grannarna
Ett bygge eller projekt som följer detaljplanen har lagen på sin sida. Vår erfarenhet är samtidigt att processen går snabbare och smidigare om den som bygger har pratat med grannarna tidigt. Det minskar risken för att bygglovet överklagas. Ett projekt eller bygge får enligt plan- och bygglagen inte innebära en ”betydande olägenhet” för grannarna. Det betyder att man ska visa hänsyn till grannarna med exempelvis skuggor, insyn eller försämrad utsikt.
Ansök om bygglov
Fullständiga ansökningshandlingar gör att vi kan behandla din bygglovsansökan snabbare.
Ansökningshandlingar
Bygglovsansökan ska innehålla:
- Planritning, sektionsritning och fasadritning
- Situationsplan (ritad på kommunens kartunderlag eller nybyggnadskarta)
- Anmälan om vem som ska vara kontrollansvarig
- VA-karta om anslutning ska göras till kommunalt vatten och avlopp
- Alla ritningar ska vara fackmannamässigt utförda i svart och vitt på vitt, orutat papper. Alla ritningar ska lämnas in i två exemplar, gärna i storlek A4 eller A3.
- Planritning, sektionsritning och fasadritning
Plan-, sektions- och fasadritningar ska vara måttsatta och skalenliga i skala 1:100. Vid tillbyggnad ska tillbyggd del markeras. - Exempelritningar nybyggnad enbostadshus (pdf)
- Exempelritningar tillbyggnad enbostadshus (pdf)
Situationsplan
Situationsplanen kan antingen baseras på kommunens nybyggnadskarta, kartunderlag för situationsplan eller Lantmäteriets förrättningskarta. Den ska vara max två år gammal.
Vid tillbyggnad ska tillbyggd del ritas in på situationsplanen. Ange mått på tillbyggnad och minst två avstånd vinkelrätt från tomtgräns till tillbyggd del.
Anmälan om vem som ska vara kontrollansvarig
Kontrollansvarig är en person som hjälper byggherren med kunskap och erfarenhet för att lagkraven ska uppfyllas.
Hitta certifierade kontrollansvariga på boverkets hemsida
Kostnad
Det är mycket som påverkar vad ditt bygglov eller din anmälan kommer att kosta. Till exempel vad du ska bygga och hur stort du ska bygga.
Andra saker som påverkar är hur din tomt ser ut, om det är en ny eller gammal detaljplan och om grannar måste höras. Även om du inte får något lov tar vi betalt per timme för det arbete vi lägger ner på handläggningen.
Hjo kommuns plan- och bygglovstaxa
Skicka in handlingar
Skicka in din ansökan samt övriga handlingar via vår e-tjänst Söka bygglov och andra åtgärder.
Vill du istället skicka in din ansökan på papper hör av dig till kommunens kontaktcenter så hjälper de dig med rätt blankett. Den skickar du sen tillsammans med övriga handlingar till:
Hjo kommun
Byggnadsnämnden
544 81 HJO
Färdigställandeskydd
Innan byggstart vid nybyggnad av bostadshus, och även vid större om- och tillbyggnader, behöver du teckna färdigställandeskydd.
Färdigställandeskyddet kan antingen vara en försäkring eller en bankgaranti och ska omfatta ersättning för kostnader för att slutföra arbetena om entreprenören skulle gå i konkurs. Försäkringen gäller även för kostnader för att rätta till fel som noterats vid slutbesiktningen och för att reparera skador på byggnaden som orsakats av fel som uppdagats vid slutbesiktningen efter en konkurs.
Du som är byggherre har ansvar för att dessa tecknas och byggnadsnämnden kontrollerar att de finns innan byggstart.
Byggfelsförsäkring
Byggfelsförsäkringen avskaffades den 1 juni 2014. Du som får ditt startbesked efter 1 juni 2014 behöver alltså inte teckna byggfelsförsäkring.
När din ansökan kommit in granskar vi den utifrån gällande lagstiftning och bestämmelser.
Vad händer med din ansökan?
- Din ansökan diarieförs och kontrolleras - är det rätt antal och kvalitet på handlingarna?
- Vi kontaktar dig om några kompletteringar behöver göras.
- Din ansökan granskas mot gällande bestämmelser.
- Eventuella remisser skickas ut.
- I vissa fall kontaktas dina grannar för att de ska få lämna sina synpunkter.
- Beslut fattas när ärendet är färdigbehandlat.
- Ärendet expedieras och kungörs, avgiften räknas ut och beslutet skickas hem till dig.
- Om inte någon har överklagat ärendet när fyra veckor har gått, från den dag ärendet kungjorts i Post- och inrikestidningar vinner beslutet laga kraft.
Grannarnas synpunkter
I vissa fall får grannarna ge sina synpunkter på det som ska byggas. Det kan handla om:
- Ansökan avviker från gällande detaljplan.
- Nybyggnad av hus eller en större tillbyggnad om fastigheten ligger utanför detaljplanerat område.
- En ändrad användning av en byggnad eller mark
Plan & Bygg kontaktar då grannarna som får två veckor på sig att lämna sina synpunkter. Du får alltid möjlighet att ta del av och yttra dig över inkomna synpunkter innan beslut fattas.
Att grannarna godkänner en åtgärd räcker inte alltid för att du ska få bygglov. Åtgärden måste också uppfylla kraven i plan- och bygglagen.
När vi granskat ärendet och fått in eventuella remissvar kan vi fatta beslut.
När ditt bygglov har beviljats har du två år på dig, från att beslutet vunnit laga kraft, att påbörja byggnadsarbetena, annars upphör bygglovet att gälla. Du ska avsluta arbetet inom fem år från den dag beslutet vann laga kraft. Observera att startbesked krävs innan byggnadsarbete får påbörjas.
Om du får en avstyrkan
Om din ansökan strider mot plan- och bygglagen får du först en avstyrkan. I den kan du läsa varför bygglov inte kan ges.
När du har fått en avstyrkan har du möjlighet att:
- ändra eller återkalla din ansökan
- tillföra ny information
- begära att få ansökan prövad av politikerna i byggnadsnämnden
- Du kan inte överklaga en underrättelse om avstyrkan.
Däremot kan du överklaga ett beslut som tagits i byggnadsnämnden.
Om du vill överklaga
Skulle du vara missnöjd med beslutet kan du överklaga. Överklagandet ska ske skriftligt och ha kommit in till byggnadsnämnden senast 21 dagar efter det att du tagit del av beslutet. Datumet då du tog del av beslutet bestäms av det datum som du signerar delgivningskvittot. Delges du beslutet via en rekommenderad försändelse räknas det från det datum då du hämtar ut försändelsen.
Har du blivit delgiven via Post- och inrikestidningen måste kommunen ha ditt överklagande senast 28 dagar från publiceringsdatumet.
Skicka din överklagan till:
Hjo kommun
Byggnadsnämnden
544 81 HJO
Ärendet skickas vidare till länsstyrelsen som granskar om beslutet gått rätt till. Det tar i snitt tre månader att få svar från länsstyrelsen.
Om dina grannar har lämnat negativa synpunkter på din bygglovsansökan får de också möjlighet att överklaga beslutet. De får ett brev när beslutet är fattat med information om hur de kan överklaga.
Om du vill överklaga ett beslut
Du kan överklaga byggnadsnämndens beslut till länsstyrelsen. Det kan till exempel gälla beslut att avslå din ansökan om bygglov eller strandskyddsdispens. Andra beslut som du kan överklaga är byggsanktionsavgifter, förelägganden och ingripanden. Även du som granne har möjlighet att överklaga beslut om bygglov och förhandsbesked om du inte är nöjd och anser att exempelvis ett bygge kommer att skapa olägenheter för dig.
Beslut om startbesked eller slutbesked får dock överklagas enbart av sökanden. Detta innebär att attefallshus och attefallstillbyggnader som ligger längre från tomtgräns än 4,5 meter och uppfyller lagens utformningskrav inte kan överklagas av dig som granne.
Om länsstyrelsen inte ändrar belsutet utan fastställer kommunens beslut kan du överklaga även detta till Mark- och miljödomstolen i Vänersborg. Därefter återstår endast den högsta instansen som är Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt i Stockholm. För att ditt överklagande ska tas upp där måste domstolen ge prövningstillstånd. Om Mark- och miljööverdomstolen inte ger prövningstillstånd går detta beslut inte att överklaga. Då faställs istället Mark- och miljödomstolens beslut.
Du har tre veckor på dig att överklaga om du har delgivits beslutet och fyra veckor om du har fått kännedom om beslutet genom kungörelse i Post- och Inrikes Tidningar. Om ett beslut inte överklagas vinner det laga kraft direkt efter den tiden.
Överinstansernas beslut vinner laga kraft om det inte har överklagats när tiden för överklagande har gått ut. När ett beslut vinner laga kraft kan det inte längre överklagas.
Om du vill överklaga byggnadsnämndens beslut gör du en skrivelse som är riktad till Länsstyrelsen i Västra Götalands län, men du skickar den till Hjo kommun.
Märk själva överklagan med:
Länsstyrelsen i Västra Götalands län
Skicka till:
Hjo kommun
Byggnadsnämnden
544 81 HJO
I ärenden som kräver ett bygg-, mark- eller rivningslov eller en anmälan behöver du och din kontrollansvarige i många fall träffa oss på bygglovskontoret för ett tekniskt samråd.
Du kontaktar bygglovskontoret för att boka tid för det tekniska samrådet. Detta gör du genom vår e-tjänst Begäran om startbesked. Vid det tekniska samrådet måste byggherren och kontrollansvarig närvara. I vissa fall kan fler personer behöva närvara exempelvis projektörer och entreprenörer med flera. Vid samrådet upprättas ett protokoll.
Vid samrådet gör vi bland annat en genomgång av:
- Arbetets planering och organisation
- Byggnadens energianvändning, säkerhet och konstruktion
- Förslag till kontrollplan och andra inlämnade handlingar
- Behov av arbetsplatsbesök eller andra tillsynsåtgärder
- Behov av ett färdigställandeskydd
- Behov av utstakning
- Behov av ytterligare handlingar inför beslut om kontrollplan eller startbesked
- Behov av ytterligare samråd
Om samrådet gäller en rivningsåtgärd går vi även igenom hur förekomsten av tänkbart farligt avfall har inventerats.
Om byggprojektet är av enklare slag behövs inget tekniskt samråd.
Kontrollplan
Kontrollplanen tar upp vad som ska kontrolleras för att byggprojektet ska få god kvalitet och uppfylla lagar och regler.
Ett förslag till kontrollplan ska lämnas in, helst en vecka innan det tekniska samrådet. Den kontrollansvarige ska hjälpa byggherren att upprätta ett förslag till kontrollplan.
I kontrollplanen ska du ange:
- vilka kontroller som ska göras, av vem, hur och mot vad
- vilka intyg och övriga handlingar som ska redovisas för byggnadsnämnden
- vilka anmälningar som ska göras till byggnadsnämnden
- vilka arbetsplatsbesök som bör göras
- Om kontrollplanen gäller en rivningsåtgärd ska du också ange vilket farligt
- avfall som rivningsåtgärder kan ge upphov till och hur farligt avfall och annat
- avfall ska tas om hand.
Vid det tekniska samrådet går vi gemensamt igenom förslaget till kontrollplan och de ändringar som eventuellt behöver göras, därefter fastställs en kontrollplan för projektet.
För ärenden som kräver bygg-, mark- eller rivningslov eller anmälan får du inte påbörja arbetena förrän du fått ett startbesked från byggnadsnämnden. Att påbörja arbetet utan startbesked kommer att leda till en sanktionsavgift.
Vid enkla åtgärder, till exempel uterum och installation av eldstad, krävs inget tekniskt samråd för att du ska få startbesked.
I normalfallet, till exempel vid nybyggnation av enbostadshus, ska du och din kontrollansvarige ha varit på ett tekniskt samråd innan du får ett startbesked. Vid det tekniska samrådet ska ni tillsammans med kommunens handläggare ha gått igenom byggprojektet, vilka kontroller som ska göras och vilka handlingar som ska lämnas in till byggnadsnämnden.
Först därefter, när kontrollplanen är godkänd samt övriga handlingar som behöver redovisas för byggnadsnämnden har inlämnats, kan ett startbesked lämnas.
Du kan följa ditt ärende via vår e-tjänst Mina byggärenden.
Vid det tekniska samrådet bestäms om och i vilka skeden av projektet som arbetsplatsbesök av bygglovskontoret krävs. Boka tid för arbetsplatsbesök i god tid innan det ska äga rum.
Vid besöket ska din kontrollansvarige närvara. Oftast behövs bara ett arbetsplatsbesök och i vissa fall behövs inget alls.
Vad händer under arbetsplatsbesöket?
Vid arbetsplatsbesöket kontrollerar vi bland annat att:
- Kontrollplanen och bygglovet följs
- Den kontrollansvarige närvarar vid bygget så som den ska
- Gällande byggregler följs
Om brister upptäcks
Om vi upptäcker allvarliga avvikelser kallar vi till samråd för att diskutera nödvändiga åtgärder. Det kan bland annat innebära att kontrollplanen behöver justeras eller att ytterligare handlingar behöver lämnas in.
Du får ett protokoll
Vi skriver ett protokoll vid arbetsplatsbesöket som vi sedan skickar till dig som byggherre och till din kontrollansvarige.
I de flesta fall hålls ett slutsamråd på plats när byggprojektet är avslutat, men innan byggnaden tagits i bruk. Vid slutsamrådet upprättas ett protokoll.
Vid slutsamrådet går vi igenom följande saker:
- Hur kontrollplanen, andra villkor i startbeskedet och kompletterande villkor har följts
- Avvikelser från de krav som gäller för åtgärderna
- Den kontrollansvariges utlåtande
- Den kontrollansvariges och byggnadsnämndens dokumentation över besök på byggarbetsplatsen och annan dokumentation över arbetets utförande
- Behov av andra åtgärder
- Förutsättningarna för ett slutbesked
När du vill boka in tid för slutsamråd kan du använda vår e-tjänst Ansökan om slutbesked.
Slutbesked
Efter slutsamrådet får du ett slutbesked under förutsättningen att samhällets krav på bygget är uppfyllda enligt ovan.
Innan du flyttar in eller börjar använda din byggnad behöver du få ett slutbesked.
Ett slutbesked är ett beslut från byggnadsnämnden om att hela byggnaden eller de delar av byggnaden som fått startbesked nu får tas i bruk och användas. Att flytta in eller börja använda byggnaden innan slutbeskedet är klart kommer att leda till en sanktionsavgift.
Vad krävs för att få slutbesked?
Slutbeskedet utfärdas då byggherren har visat att alla krav som gäller för åtgärderna enligt lovet, kontrollplanen, startbeskedet och beslut om kompletterande villkor är uppfyllda och att byggnadsnämnden inte haft anledning att ingripa.
Om slutbesked inte kan ges
Ett slutbesked kan ibland ges trots brister i uppfyllandet av ovanstående krav. Om bristerna är försumbara kan dessa anges som anmärkningar på slutbeskedet. Om någon brist inte är försumbar kan byggnadsnämnden ge ett tillfälligt, så kallat interimistiskt slutbesked som är beroende av att bristen rättas till eller att en viss kontroll som behöver göras i ett senare skede utförs.
Byggherrens ansvar
Tänk på att du som byggherre ska se till att arbetena utförs enligt bestämmelserna i plan- och bygglagen och enligt föreskrifter eller beslut som har meddelats med stöd av lagen. Byggherren ska också se till att kontroll utförs i tillräcklig omfattning.