Natur och friluftsområden

Här kan du läsa om motionsspår, utegym, friluftsområden och leder i Hjo

Utomhusgym

Hjo kommuns utomhusgym finns mitt i Hjo Stadspark, vid lekplatsen. Här kan du träna styrka, kondition, rörlighet och balans oavsett vilken träningserfarenhet du har sedan tidigare. Gymmet är belyst och är anpassat och tillgängligt för alla, bland annat genom valet av konstgräs som underlag.

Vid gymmet finns en skylt med information om de olika redskapen. Där kan du också via QR-koder ta del av videoklipp med instruktion och inspiration.

Högalidens friluftsområde

Sju kilometer väster om Hjo centrum ligger Högalidens friluftsområde. Området är fint beläget i ett lugnt skogsområde strax norr om badsjön Mullsjön. I Högaliden finns många möjligheter till att bedriva ett aktivt friluftsliv.

I Hjobygdens OK:s klubbstuga finns möjlighet till omklädning, dusch och toalett. Toaletter finns öppna för allmänheten alla dagar i veckan.

Klubbstugans öppettider:

Mån - sön 8.00 - 21.00
Läs mer på Hjobygdens Orienteringsklubbs hemsida

Promenad/löpning
För den som hellre springer på stigar än i skogen finns flera fina och lagom kuperade spår att välja på. Elljusspåret är 2,5 km och startas med fotocell när du börjar din runda, det är sedan tänt en timme. Andra härliga spår är 1,5 km, 2,5 km, 3,5 km och 5 km. Spårkarta hittar du på Högaliden samt på Hjobygdens Orienteringsklubbs hemsida.

Vandring
Västra Vätterleden (etapp 5) korsar genom Högalidens friluftsområde. 

Läs mer om Västra Vätterleden på skaraborgsleder.se

Cykling
Hjo Velocipedklubb är aktiva i Högaliden och här finns många roliga och utmanande mountainbike-spår. Följande spår finns markerade:

Grönt spår: 1 km 
Blått spår: 3 km 
Rött spår: 5,1 km

Läs mer på Velocipedklubbens hemsida

Längdskidor
När snön lägger sig över Högaliden finns möjlighet att åka längdskidor här. Spårstatus hittar du på orienteringsklubbens hemsida vintertid.

Vi uppmuntrar till att nyttja Högalidenområdet året runt, även om man inte åker längdskidor. Vänligen respektera att det ej är tillåtet att vandra i skidspåren, de blir förstörda då. Men välkommen att promenera vid sidan av spåren.

Pulkabacke
Varva ner efter längdskidåkningen med lite pulkaåkning i pulkabacken som ligger i direkt anslutning till parkeringen.

Orientering med Hjobygdens OK
Hjobygdens Orienteringsklubb har i många år bedrivit sin verksamhet med knutpunkt i Högaliden.

Naturpasset
Naturpasset är orientering i motionsform på dina villkor.

Läs mer om naturpasset

Veckans bana
Tycker du om att springa med karta i skogen finns det prova på-banor att springa under sommarhalvåret.

Klicka här för att läsa mer om Veckans bana

Sanna friluftsområde

På Sanna friluftsområde kan du hitta en 1,2 km lång slinga som går i en lätt kuperad terräng med mindre löv- och barrskogspartier och en delvis öppen yta. Slingan är belyst och tänds på morgonen klockan 5.30 och på kvällen är det tänt till klockan 22.30

Motionsspåret når du via Karlsborgsvägen som är Hjos norra infart. Mellan Sveavägen och Mastvägen finns en kort avstickare där du kan parkera. Här hittar du en karta över området.

Pilgrimsleden

Pilgrimsleden i Skaraborg erbjuder en stor variation och mycket att se. Leden saknar vindskydd, men har ett bra utbud av boende till en låg kostnad.

Läs mer om Pilgrimsleden

Västra Vätterleden

Välkommen på en härlig vandring i en vacker, omväxlande och historiskt intressant del av Västergötland. Västra Vätterleden består av totalt 195 km led fördelat på åtta etapper. Många startpunkter gör leden mycket lättillgänglig och regionen har en bra lokaltrafik. Etapp 4 och 5 går genom Hjo kommun.

Läs mer om Västra Vätterleden

Hjoåns dalgång

Centralt i Hjo ligger denna lättillgängliga och gröna oas. Reservatet följer Hjoåns ängsmarker och lövskogskantade stränder. Här ser du även många spår av stadens historia. Leden är ca 2.3 km lång (enkel väg) och kan kombineras med Västra Vätternleden som en rundled.

Leden är lättvandrad, men några lägre partier kan vara våta om Hjoåns vattennivå är hög. Var observant på skyltningen då båda lederna är markerade med orange.

Läs mer om Hjoåns dalgång

Läs mer om reservatet på Länsstyrelsens hemsida.