Långlivat

4 maj 2021, Kl. 08:00–22:00

  • 16 maj 2021, Kl. 08:00–22:00
  • 17 maj 2021, Kl. 08:00–22:00
  • 18 maj 2021, Kl. 08:00–22:00

Hjo

Om utställningen

Skrota slit- och slängkonceptet och ta hand om det du redan har! Detta är huvudbudskapet i utställningen Långlivat, som står på Stora Torget i Hjo 13 april till 18 maj. Temat för utställningen är cirkulär ekonomi, återbruk och fortsatt bruk av såväl varor som byggnader.

I utställningen visas exempel på hur några föremål fått nytt liv i en ny form, och vi funderar på hur värdet av något förändras när det fått ny form.

Utställningen visas utomhus och du kan på ett covid-säkert sätt besöka utställningen närhelst det passar dig.

Utställningen står på Stora Torget och det kostar inget att besöka utställningen.

utställningen

Långlivat är en utställning producerad av Slöjd & Byggnadsvård, Västra Götalandsregionen. Till innehållet har bland andra hållbarhetskonsult Christer Owe, Tobias Jansson från CircularEconomy.se och Paul Henningsson från Musedia bidragit.

 

Reparera och återanvänd

Istället för att slänga behöver vi återgå till att reparera, förbättra och återanvända så mycket som möjligt. När varor och material tjänat ut behöver de få ett nytt liv; plockas isär och bli till nya produkter. Det tär mindre på jordens resurser. Och då använder vi mindre energi.

 

Byggnadsvård

Ta som exempel en gammal fönsterbåge som är 100 år och som inte har underhållits på decennier. Ändå går den att renovera och kan sen hålla i 100 år till tack vare att träkvaliteten var så bra från början. Tänk om vi kunde bygga sådana hus idag - med en beräknad livslängd på 100 år, istället för dagens 50 år?

byggnadsvård

 

Om cirkulär ekonomi 

Sättet vi bor, lever och konsumerar på inverkar negativt på klimatet, det är bekant för de flesta idag. I en snar framtid - eller egentligen nu-nu! - behöver varor och material återanvändas, både i hemmen och i industrin. Det räcker inte bara med återvinning av plast och glas utan vi behöver anamma ett synsätt som kan appliceras på hela samhället - på hela hus, på miljöer, på hur vi bor, lever och konsumerar. Detta kallas cirkulär ekonomi.

Läs mer om evenemanget