Hållbar trafik i Hjo

Telefon
0503-35000

Telefontider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

Besöksadress
Torggatan 2

Öppettider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

Hitta hit

Postadress
544 81 Hjo

Att välja cykel, promenad eller bussen framför bilen har stora fördelar. Du mår bättre och förbättrar din hälsa, du minskar din klimatpåverkan och du bidrar till en trevligare stadsmiljö!

Trafikens miljöpåverkan

Varannan bilresa i Sverige är kortare än fem kilometer. I tätorter, som Hjo, är kortare bilresor ännu vanligare. Koldioxidutsläppen är 35 procent högre de första fem kilometerna eftersom en kall motor drar mer bränsle.

En tredjedel av Sveriges växthusgasutsläpp kommer från trafiken. Den största majoriteten av fordon drivs av fossila bränslen som diesel, bensin eller flygfotogen. Fossila bränslen bidrar till växthuseffekten, men också andra miljöproblem som försurning och övergödning.

Mycket tyder på att vi idag är vi i början på vad man tror kommer att bli en transportrevolution. Oljan håller på att ta slut samtidigt som priset på förnybar energi, som sol och vind, är på väg ner. Nya smarta elfordon som el-cyklar, el-mopeder och el-bilar tar sig successivt in på marknaden, vilket gör att utsläppen minskar.

Men ny teknik är inte hela lösningen. Vi som invånare i kommunen har ett ansvar att välja bort bilen och istället ta cykeln till jobbet eller affären. Det handlar till en början inte om att alltid cykla eller åka kollektivt utan att istället välja kanske en eller två cykeldagar i veckan.

Tips till dig som vill minska dina utsläpp från transporter

  1. För kortare resor använd cykel eller ta en promenad
  2. Använd motorvärmare om det är kallare än +10 grader
  3. Sänk hastigheten
  4. Köp energieffektiva däck genom att kolla på energimärkningen
  5. Välj tåg framför bil och flyg
  6. Semestra hemma