Frågor och svar

Telefon
0503-35197

Telefontider
Måndag-Fredag kl. 08:00-12:00 Stängt onsdagar

Besöksadress
Torggatan 2

Postadress
544 81 Hjo

Vem kan bli språkvän?

Du som vill lära känna människor som har flyttat till Sverige, du som kan språket och känner till Hjo, du kan bli språkvän. Du som är pensionär, ledig, jobbar, har barnfamilj eller är nyinflyttad kan också bli språkvän. Ja, vem som helst kan bli språkvän.

Vem kan få språkvän?

Du som är nyanländ och vill träffa Hjobor, kan få en språkvän. Språket är viktigt för att du ska bli delaktig i det svenska samhället. Genom en språkvän lär du känna den svenska kulturen, människorna och språket.

Vad gör vi när vi träffas?

En del träffas för att umgås och prata. Det kan vara allt ifrån att fika till att utföra en idrottsaktivitet tillsammans, kanske utifrån gemensamma intressen. Ni tar en fika, äter en lunch, kollar på fotboll eller tar en löptur. Ni ses ibland, när bestämmer ni. Ni pratar med varandra, om vad bestämmer ni.

Gruppaktiviteter

Vi kommer att erbjuda de som är språkvänner att vara med på olika gruppaktiviteter under året. Grillkväll i hamnen med lekar, en dag ute på landet med djur, picknick, häst och vagn eller bowling. Allt är självklart frivilligt.

Kan jag avbryta kontakten ifall det inte fungerar?

Ja, matchning pågår bara så länge ni båda vill, vi hjälper till med ett bra avslutning ifall det skulle behövas. Om du vill kan du få en ny kontakt. På samma sätt kan du få mer än en kontakt.

Vad syftar språkvän till?

Att underlätta en social integration för alla nyanlända och skapa mötesplatser människor emellan. Ett sätt att bygga broar mellan människor, förebygger fördomar och skapa ett samhälle där alla kan känna sig inkluderade.

Matchning?

Anmäl dig nedan, så kontaktar vi dig för ett personligt möte. Vi behöver träffas för att kunna matcha dig med en person som har samma intressen som dig eller en person efter dina önskemål.

När matchningen är klar, och båda känner att personkemin stämmer, är det upp till er själva att bestämma var, när och hur ofta ni ska träffas.

"Det bygger bara på att umgås med..."

En video som Språkvän i Falköping har gjort. Videoklippet ger en känsla av vad Språkvän är för något.