Hjälp i hemmet, hemtjänst

Telefon
0503-35000

Telefontider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

E-post
kontaktcenter@hjo.se

Besöksadress
Bangatan 1 B

Öppettider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

Hitta hit

Postadress
544 30 Hjo

Kontakter

Hjälp i hemmet ges till dig som på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning har svårt att klara de vardagliga sysslorna på egen hand. Du kan få hjälp och stöd i hemmet av Hemvården för att öka din trygghet och självständighet. Målet med hjälp i hemmet är att underlätta för dig att leva ett självständigt liv och att göra det möjligt för dig att bo kvar hemma.

Vad kan jag få hjälp med?

Hjälpen i hemmet anpassas efter dina behov både vad gäller typ av hjälp och omfattningen på hjälpen.  Du kan få hjälp av Hemvården med personlig omsorg, som till exempel att sköta din personliga hygien samt på och avklädning. Men du kan även få hjälp med annat som behövs för att du ska må bra och känna dig trygg. Det kan till exempel handla om att städa och snygga upp hemma, tvätta och stryka, hjälp att handla eller utföra ärenden. Om du inte kan laga mat själv kan du få matdistribution. Trygghetslarm är en insats som kan bidra till att du klarar dig själv hemma med bibehållen trygghet.  Du kan läsa mer om de olika insatserna nedan.  Hemvården utför även vissa delegerade sjukvårdsinsatser.

Ansökan

Det är det individuella behovet som avgör vilka insatser som är aktuella och hur ofta du får hjälp. Om du vill ansöka om hjälp i hemmet, kontakta kommunens biståndshandläggare. Kontaktuppgifter hittar du under Kontakt.

Vad får jag betala?

Du betalar en avgift per månad enligt en fastställd taxa. Vad du får betala beror bland annat på din inkomst. Läs mer.

Övriga insatser i hemmet

För att du som är äldre eller har en funktionsnedsättning eller sjukdom ska klara av att bo kvar hemma längre kan det också vara värdefullt att känna till att det finns stöd och hjälp att få för att klara just detta. I menyn till vänster finns mer information om stöd till anhöriga, bostadsanpassning i hemmet, fixartjänster i hemmet (Fixartjänst), dagverksamhet och Rödingens mötesplats med mera.