Så här räknas rösterna i valet

Valkuvert stoppas ner i valurna

11 september 2022

Kommun och politik

Rösterna börjar räknas redan på valdagen den 11 september, men valresultatet fastställs senare. "Onsdagsräkningen" sker i Fullmäktigesalen i Stadshuset och är öppen för allmänheten.

Här räknas rösterna i Hjo kommun

Kommunerna gör en preliminär rösträkning. Dels på kvällen när vallokalerna stänger, dels på onsdagen då sent inkomna förtidsröster räknas.

Rösträkningen är offentlig. Det betyder att vem som helst får komma och kolla när rösterna räknas.

Valnämndens preliminära rösträkning, den så kallade "onsdagsräkningen", kommer att genomföras onsdagen den 14 september med start klockan 08.00. Onsdagsräkningen är öppen för allmänheten. Sammanräkningen sker i Fullmäktigesalen i Stadshuset, Torggatan 2, Hjo. Ingång från torget.

Preliminär och slutlig rösträkning

Kommunerna gör en preliminär rösträkning. Dels på kvällen när vallokalerna stänger, dels på onsdagen då sent inkomna förtidsröster räknas.

Länsstyrelsen gör den slutliga rösträkningen med start på måndagen efter valdagen. Valmyndigheten fastställer resultatet i valet till riksdagen cirka en vecka efter valdagen och länsstyrelsen fastställer resultaten till region- och kommunfullmäktige cirka två veckor efter valdagen. Länsstyrelsen i Västra Götaland påbörjar den slutliga rösträkningen av de allmänna valen måndag den 12 september klockan 08.00 och beräknas vara klara på kvällen den 23 september. Sammanräkningen är offentlig och sker i Nova Arena, Innovatumområdet, Nohabgatan i Trollhättan.

Följ valresultatet på val.se

När ett valdistrikt, det vill säga en vallokal, har räknat rösterna på valkvällen rapporterar de resultatet till länsstyrelsen. Länsstyrelsen registrerar resultaten i Valmyndighetens system som sammanställer en preliminär röstfördelning mellan partierna. När flertalet valdistrikt är klara med sin räkning beräknar Valmyndigheten även en preliminär mandatfördelning mellan partierna.

Resultatet visas direkt på val.se.

Läs mer om skillnaden mellan preliminärt och slutligt valresultat på val.se.