Färre använder reflex – Se till att du syns i mörkret!

Snöig morgon utanför Guldkroksskolan. En person korsar bilvägen utan reflex.

15 december 2022

Förskola och skola, Trafik och stadsmiljö

Andelen personer som använder reflex har minskat de senaste åren, enligt mätningar som kommunen har gjort utanför Guldkroksskolan. Även användningen av cykelbelysning minskar.

Föräldrar och andra vuxna behöver föregå med gott exempel, och se till att barnen har reflexer och belysning som fungerar, säger Anders Westermark, chef för gata och park.

Kommunen har gjort mätningar utanför Guldkroksskolan 2018, 2019 och 2022. Årets mätningar gjordes den 22 och 24 november, vid Ringvägen och vid korsningen Linnégatan/Marknadsgatan.

Färre använder reflex

Vid årets mätning använde 41 procent av de förbipasserande reflex, att jämföra med 65 respektive 66 procent år 2018 och 2019.

Det är ett generellt problem att man dels inte använder reflexer, dels har mörka kläder på sig. Det gäller inte bara skolelever, säger Anders Westermark.

Karolina Svensson, som har gjort mätningarna, ser att eleverna som åker skolbuss generellt är bättre på att använda reflexer, troligen eftersom många promenerar på landsvägen till bussen. En annan trend är reflexer på ryggsäcken.

Det är jättebra, men behöver kompletteras med reflexer som syns framifrån, säger Karolina Svensson.

Att tänka på när du använder reflex

  • Reflexerna ska vara synliga från alla håll
  • Fäst en reflex i alla dina ytterplagg
  • Placera reflexer långt ner på ben och armar som är i rörelse när du är ute och går. Då är de i höjd med bilens halvlysen och syns bäst.
  • Det är även bra att använda en ficklampa för att se och synas.
  • Använd gärna reflexväst eller andra reflexplagg.

Här kan du läsa mer om reflexer:

32 procent har cykellampa

Även användningen av cykelbelysning minskar jämfört med 2018 och 2019, enligt mätningarna. I årets mätning använde 32 procent lampa på cykeln, jämfört med 48 procent respektive 51 procent tidigare år.