Vad gör din tonåring på skolavslutningskvällen?

Ung tjej i solglasögon skrattar mot kameran.

7 juni 2021

Förskola och skola, Kultur och fritid

För många tonåringar hör fest och alkohol skolavslutningen till och det är ett tillfälle då flera dricker alkohol för första gången. Om din tonåring dricker alkohol ökar risken för att råka illa ut. Här ger vi tips på hur ni kan prata om alkohol och andra risker.

Att prata om risker

Exempel på risker är att din tonåring kan bli hetsad att dricka mer, prova droger samt utsättas eller utsätta andra för våld och sexuella övergrepp. Fester och fylla ökar även risken för smittspridning av covid-19. Därför är det extra viktigt att du som vuxen pratar ihop dig med din tonåring och andra vuxna. Som vårdnadshavare finns det flera saker du kan göra för att din tonåring inte ska råka illa ut:

Prata med din tonåring

Fråga hur planerna ser ut inför skolavslutningen, om de tänkt att dricka alkohol, om kompisarna kommer träffas och festa trots att vi är mitt i en pandemi och hur hen tänker kring det. Var tydlig och berätta att du inte accepterar att din tonåring dricker alkohol och umgås i stora folksamlingar. Men visa också att du finns där som stöd oavsett vad som händer.

Prata med äldre syskon och kompisar

Det vanligaste sättet för tonåringar att få tag på alkohol är genom en äldre partner, kompis eller kompis syskon. Prata med dem över 20 år i din tonårings närhet och hjälp till att säga nej.

Köp inte ut alkohol

Tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer. Att köpa ut alkohol till personer under 20 år är langning, även till ditt eget barn.

Håll koll

Kom överens om en tid när din tonåring ska vara hemma. Bestäm även tider under kvällen då ni stämmer av via ett videosamtal. Hämta din tonåring när kvällens festligheter är över.

Rör dig ute på stan

Att du, tillsammans med andra viktiga vuxna, vistas ute på kvällen minskar risken för att era tonåringar råkar illa ut. Det är viktigt för din tonåring att veta att det finns vuxna som bryr sig och finns till hands om något skulle inträffa. Om du vill gå tillsammans med Nattvandrarna så samlas de 10/6 och 11/6 kl. 20.45 på Hotell Bellevue. 

Tipsa din tonåring om fritidsgården

Fritidsgården Stationen har öppet under skolavslutningskvällen. Dit kan tonåringar vända sig om de behöver stöd under kvällen. Man kan även kontakta fritidsgården via sociala medier.

Inspiration, stöd och hjälp

iq.se/tonarsparloren kan du få fler tips på hur du kan prata med din tonåring om alkohol och andra droger. Ta gärna kontakt med skolans elevhälsoteam eller socialtjänsten om du har frågor eller känner oro för din tonåring. 

Elevhälsoteamet: Ring Hjo kommuns växel, 0503-350 00, och be att få bli kopplad till kurator.

Socialtjänsten: Ring Hjo kommuns växel, 0503-350 00, och be att få bli kopplad till socialsekreterare.

Fritidsgården Stationen: Nås på 0503-351 92 eller via digitala kanaler.

Nattvandrarna: Lars Emilsson, 070-374 04 39.

Polisen: Vid akut händelse, ring 112. Vid misstanke om brott eller om du har frågor, ring 114 14.