Resultatet av helgens städinsats....

3 maj 2021

HUVUDWEBB

Nu har Hjo Dykarklubb avslutat sitt arbete med att rensa Hjo hamn och Varpets badplats. Flera skottkärror fylldes med aluminiumburkar, glasflaskor, däck, glaskonserver, verktyg, handdukar och kläder.

Det var åtta dykare som dök i omgångar och några som hjälpte till från land med att plocka upp däck och skräp som dykarna hittade.  Det mest anmärkningsvärda som fiskades upp var en gammal brandspruta som tillhört ångaren Trafik och föreningen S/S Trafiks vänner blev glada att få den tillbaka.

Ett annat roligt fynd var en gammal knoppölsflaska som tillverkats i Årnäs någon gång mellan 1890-1900! 

Skräpet försvinner inte

Förr eller senare letar sig allt skräp ut i vårt vatten och inget försvinner.  Nedbrytningstiden för metall i form av aluminiumburkar är 200–500 år. Nedbrytningstiden för Glas  uppskattas till ca 1 miljon år.

Vissa skräp som plastpåsar, fimpar och PET-flaskor finns kvar i naturen mycket länge. De försvinner ”för ögat” men efterlämnar små mikroplastpartiklar som stannar kvar i naturen och i havet i hundratals år. Många tror att Vättern inte har problem med mikroplaster eftersom den ser så ren ut för ögat, men studier visar att i Vättern finns det mer mikroplaster än utanför Kaliforniens kust. Plast är ett stort problem eftersom det har stor påverkan på livet i Vättern och vidare ut i haven. 

Vi tackar Hjo dykarklubb och alla som visade intresse för arbetet på olika sätt! Vi kan alla hjälpas åt att skydda Vättern genom att inte skräpa ner i naturen.