Hur vi beslutar om distansundervisning
Postadress
544 30 Hjo
Vi får många frågor om hur vi tänker kring övergång till distansundervisning. Här svarar vi på de vanligaste frågorna.
Om du har specifika frågor om en särskild skola eller klass ber vi dig att kontakta skolans rektor eller klassens lärare för mer information.
Enstaka fall ses som ”normalt” utifrån rådande situation och är inte grund för övergång till distansundervisning. Det pågår en allmän smittspridning i samhället vilket gör att enstaka personer kommer bli smittade oavsett om vi har undervisning på plats eller inte.
Barn mår oftast bäst av att vara i skolan. I första hand försöker vi hantera situationen genom att undvika trängsel, glesa ut antalet personer som vistas på samma plats samtidigt, till exempel i matsalen eller på raster. Vi undviker också att blanda olika grupper och klasser som normalt inte har undervisning tillsammans.
Dessutom får en generell övergång till distansundervisning stor påverkan på det omgivande samhället. Särskilt vårdnadshavare som arbetar i samhällsviktiga funktioner eller är ensamstående kan ha svårt att lösa omsorg för yngre barn om skolans verksamheter skulle stängas.
Flera fall i samma klass
Om flera fall än två med covid-19 inträffar i en klass inom en period av tio dagar och som dessutom varit smittsamma i klassen, kan det finnas anledning att snabbt vidta åtgärder för att bromsa fortsatt smittspridning. Man kan då under en kortare period (max en vecka) överväga distansundervisning.
Hög sjukfrånvaro
Åtgärder kan också övervägas vid enstaka eller ett fåtal fall bland lärare eller elever om samtidigt ungefär en tredjedel av eleverna är frånvarande. I det läget behöver man dock också skaffa sig information om vad som orsakar frånvaron:
- covidmisstänkta symtom
- oro för covid
- eller annan typ av infektion, t.ex. magsjuka.
Åtgärden ska gälla den drabbade klassen, inte hela skolan eller parallellklasser.
Risk för utbredd smittspridning
Är situationen liknande i flera klasser eller om det finns en gemensam aktivitet utanför den enskilda klassen som kan ha lett till smittspridning till flera, bör smittskyddet kontaktas för att ge råd i utredningen.
Viktigt att sjukanmäla
För att vi ska kunna ta så bra beslut som möjligt utifrån ovan beskrivna kriterier är det mycket viktigt att vårdnadshavare rapporterar in sjukfrånvaro i VKlass så snart som möjligt från det att man vet att barnen kommer behöva vara hemma från skolan.
Om sjuktalen bland våra lärare och pedagoger är högt påverkar det undervisningen och särskilt undervisning på plats.
För att bromsa smittspridningen har Hjo kommun beslutat att ”isolera” skolor och förskolor så långt det är möjligt. Det innebär att vi inte kan ta in vikarier utifrån eller från andra arbetslag på samma enhet för att täcka upp när ordinarie personal är frånvarande. Vi vill heller inte blanda eller slå ihop klasser som normalt inte har undervisning tillsammans för att minska onödiga kontakter. Utifrån dessa förutsättningar kan vi komma att besluta om distansundervisning på grund av personalbrist.
När en elev eller lärare testat positivt för covid-19 är det viktigt att meddela skolan. Rektor gör därefter en kartläggning av vilka personer som har varit i kontakt med den som är bekräftad smittad och meddelar dem om läget. Meddelandet kan ges via VKlass eller telefonsamtal.
Man kan vara hemma av olika orsaker. Det kan vara att man har testat sig och inväntar provsvar, att en i familjen är testad positiv och övriga hushållet inväntar provsvar eller att man själv har bekräftad covid-19.
Under fliken ”Vad menas med hög sjukfrånvaro bland elever” ovan kan du läsa mer om hur och när vi bedömer att det är dags att gå över till distansundervisning.