Rösta på valdagen

Telefon
0503-35000

Telefontider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

Besöksadress
Torggatan 2

Öppettider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

Hitta hit

Postadress
544 81 Hjo

Vallokal

Rösta i din vallokal på valdagen söndagen den 9 september. Då har samtliga vallokaler i Hjo kommun öppet klockan 8-20.

Under förtidsröstningen får du rösta var du vill i Sverige, på valdagen däremot är det viktigt att du går till din specifika vallokal.

Vallokalen står utmärkt på röstkortet

Cirka tre veckor innan valet kommer du att få ett röstkort hem i brevlådan. När du går och röstar behöver du veta vilket valdistrikt du tillhör och i vilken vallokal du ska rösta. Den informationen finns på ditt röstkort.

Det är din folkbokföringsadress som styr vilket valdistrikt du tillhör och därmed i vilken vallokal du blir avprickad i röstlängden.

Obs! Valmyndigheten har kastat om telefonnumren till landets kommuner och länsstyrelser på röstkorten som skickas hem till alla med rösträtt. Det telefonnummer som anges till kommunen går i själv verket till länsstyrelsen och länstyrelsens nummer går till kommunen.

Så här röstar du

Ta valsedlar och valkuvert

Valsedlarna brukar ligga på ett bord när du kommer in i vallokalen. Genom att ta valsedlar för flera partier kan du undvika att någon får reda på vad du tänker rösta på. Röstmottagarna delar ut valkuvert och hänvisar dig till en ledig skärm.

Lägg valsedlarna i kuvert

Bakom skärmen lägger du ned de tre valsedlarna i tre olika kuvert. Det finns en penna ifall du vill personrösta i något av valen. Då sätter du ett kryss i rutan framför den kandidat som du helst vill ska bli vald för partiet.

Lämna rösten till röstmottagarna

Därefter går du fram till röstmottagarna och lämnar dina valkuvert. I samband med att du överlämnar rösterna måste du identifiera dig genom:

  • att visa upp godkänd id-handling eller
  • att röstmottagaren känner igen dig eller
  • att någon annan intygar din identitet. Den personen måste då visa upp id-handling eller vara känd av röstmottagaren.

Rösta med bud

En väljare som inte kan ta sig till en röstningslokal kan rösta med hjälp av ett bud. Det gäller den som är sjuk, gammal eller har en funktionsnedsättning. Läs mer om hur man röstar med bud.

Rösta i utlandet

Om du är svensk medborgare, har fyllt eller fyller 18 år senast på valdagen, är bosatt i utlandet (inte folkbokförd i Sverige), men någon gång har varit folkbokförd i Sverige har du rösträtt i riksdagsvalet.

Alla som befinner sig utomlands kan rösta på en svensk ambassad eller ett svenskt konsulat. För att förtidsrösta på en ambassad eller ett konsulat måste du ha med dig en id-handling.

Om du inte har ditt röstkort med dig, kan ett dubblettröstkort eller ett adresskort skrivas ut av röstmottagarna i de flesta röstningslokaler.

Vill du rösta på ambassad eller konsulat eller kanske brevrösta från utlandet? På valmyndighetens webbplats hittar du mer information om hur du gör.