Miljöpris

Telefon
0503-35000

Telefontider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

Besöksadress
Torggatan 2

Öppettider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

Hitta hit

Postadress
544 81 Hjo

Ett par händer som håller i ett lönnlöv med en jordglob

Hjo kommun delar varje år ut ett miljöpris för att uppmuntra insatser som medverkar till att minska miljöpåverkan och främjar livskvaliteten för Hjoborna och därmed bidrar till en hållbar kommun.

Priset delas ut till företag, enskild eller enskilda personer, organisationer eller sammanslutningar med anknytning till Hjo. Vinnaren av miljöpriset får ett diplom samt 5 000 kronor. Pristagaren tillkännages på Världsmiljödagen den 5 juni och tilldelas priset vid firandet av Sveriges Nationaldag den 6 juni.

Föreslå vinnare

Vem som helst kan föreslå pristagare. Förslag till pristagare lämnas här.

Du kan också skriva ut en blankett och skicka det till
Hjo kommun
Attn: Hållbarhetsstrateg
544 81 HJO.

Sista dag för nominering av pristagarare är den 30 april.
Vid frågor om priset eller hur du lämnar förslag till pristagare, kontakta kommunens hållbarhetsstrateg.

Tidigare pristagare

Vinnare av miljöpriset 2019 blev Ladies Circle 155, Guldkroken Hjo..

..med följande motivering: ”Om vi ger våra kläder ett längre liv genom att laga dem eller återanvända dem istället för att köpa nytt, så tar vi ett litet steg mot en hållbarare konsumtion. Ladies Circle gör detta möjligt för Hjoborna genom att varje höst och vår arrangera Klädbytardagar. Klubben gör detta helt ideellt och överskottet går till olika välgörenhets-organisationer. Alla som köper och säljer under dagen bidrar till minskade utsläpp av växthusgaser och gifter samt minskad vattenförbrukning i delar av världen där detta är en bristvara. Klädbytardagen skapar nytta och glädje både för Hjoborna och för människor och miljöer långt utanför vårt lands gränser.”

Vinnare av miljöpriset 2018 blev William Samuelsson

William Samuelsson har på egen hand stått för bedriften att placera HK Guldkroken som bästa förening i Västra Götaland (och sjätte bäst i Sverige!) i Pantameras miljötävling Föreningskampen. William får Hjo kommuns miljöpris för sitt osjälviska arbete med insamling av pantburkar där han med ett enormt engagemang gjort både miljön och föreningskassan till vinnare.

Vinnare av miljöpriset 2017 blev Gun Andersson.

Gun Andersson syr tygkassar av gamla tyger och kläder. Under tio år har hon producerat över 8 000 kassar som kan ersätta plastkassar i handeln. Kassarna säljs till förmån för välgörande ändamål. Med enkla medel gör hon en stor miljöinsats.