Kulturpris

Telefon
0503-35000

Telefontider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

E-post
kontaktcenter@hjo.se

Besöksadress
Bangatan 1 B

Öppettider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

Hitta hit

Postadress
544 30 Hjo

Kontakter

Hjo kommun delar varje år ut ett kulturpris för särskilt värdefulla insatser inom kulturområdet. Priset riktar sig till konstnärliga områden såsom litteratur, musik, konst, konsthantverk, teater, dans. Priset kan också rikta sig till annan liknande konstart eller andra kulturella områden, exempelvis bildningsverksamhet, hembygdsvård och naturvård.

Hjo kommun delar ut priset till företag, enskild eller enskilda personer, organisationer eller sammanslutningar med anknytning till Hjo. Vinnaren av kulturpriset får ett diplom samt 5 000 kronor. Kommunala verksamheter eller tjänstemän inom Hjo kommun kan inte nomineras. 

Pristagaren tillkännages och får priset i samband med firandet av Sveriges Nationaldag den 6 juni. 

Nominering av pristagare ska vara inne senast 30 april.

Nominera pristagare

Så här hanterar vi personuppgifterna i denna e-tjänst

Här kan du läsa om den nya dataskyddsförordningen GDPR (som ersatt den tidigare personuppgiftslagen PUL)

Tidigare pristagare

2020: Per-Göran Ylander

Med en energi som få bidrar Per-Göran Ylander till att sätta Hjo på kartan. Han är mannen bakom de två utställningar om stadens historia som visas i Kulturkvarteret, han har genomfört ett antal föreläsningar och guidade turer i Hjo och under 2019 gav han ut boken ”Allt kan hända i Hjo”. 

Efter att ha avslutat en lång anställning i kommunen har PGs engagemang fortsatt på ett ideellt plan och han brinner fortfarande starkt för Hjo och för att sprida kunskap om staden, till gagn för såväl invånare som för besökare.

2019: Sällskapet S/S Trafiks Vänner

Motivering: För sitt ideella arbete under nästan 50 års tid med att rädda, restaurera och bevara ångbåten S/S Trafik. Föreningens fantastiska arbete har resulterat i att S/S Trafik idag är en av Sveriges bäst bevarade ångbåtar, k-märkt, prisbelönt och till mångas glädje - i trafik.

2018: Lions Club i Hjo

Motivering: För att de kväll efter kväll lockar ut oss i vintermörkret till en levande adventskalender.

Med stort engangemang presenteras spännande personligheter, händelser och platser runt om i Hjo stad. Tjugofyra intressanta och välplanerade evenemang som blivit en kär decembertradition för många Hjobor.

2017: Östen Fredriksson

Östen har under många år bedrivit ett gediget arbete med lokal forskningshistoria och folkbildning av hembygden.

Östen har sammanställt böcker och skrifter från Fågelåsbygden, Norra och Södra Fågelås kyrkor. En stor inventering av villor och torp finns fotograferad och sammanställd i bokform. Många olika områden sprids och bevaras genom skrifter och böcker och lyfter ett litet samhälle på ett lättillgängligt sätt. Kulturgärningen har en stor bredd och är av värde för kommande generationer.

2016: Ingrid Melin Bjureus

Ingrid skapar originell konst och har genom åren samlat en unik konstskatt. Ingrids målade flaskor är kända och lockar besökare till Hjo även från andra delar av Sverige. Ingrid stärker människors självkänsla och skapar glädje i sitt sätt att se och känna in människans förmågor på sina kurser som hon drivit i närmare 30 år. Ingrid använder sig av många olika tekniker i sitt skapande och finns representerad i Hjo kommuns konstsamling.

Alla pristagare sedan 2009

 • 2020 – Per-Göran Ylander
 • 2019 – Sällskapet S/S Trafik
 • 2018 – Lions club
 • 2017 – Östen Fredriksson
 • 2016 – Ingrid Melin Bjureus
 • 2015 – Hjo Filmstudio
 • 2014 – Siri Bjurström och Jonna Ahlander
 • 2013 – Suzanne Östlund Lennartsson
 • 2012 – John Thornblad
 • 2011 – Visvännerna
 • 2010 – Jacob Widén
 • 2009 – Tobias Gustavsson