Så klarar du dig själv i 72 timmar utan el, vatten och värme

Mellan den 23 oktober och 27 oktober är det krisberedskapsvecka i Hjo, Karlsborg och Tibro. Satsningen ingår i den nationella kampanjen om krisberedskap som startade i maj i år.

"Vi som är friska måste klara oss själva"

Kampanjen går ut på att öka kunskapen hos alla medborgare om hur man klarar sig
själv i sitt hem utan vatten, ström och värme under några dagar om det blir ett längre elavbrott eller en annan allvarlig samhällsstörning.
Sveriges krisberedskap bygger nämligen på att vi som är friska ska klara oss själva
i minst 72 timmar vid en allvarlig händelse, som slår ut delar av den ordinarie samhällsservicen. Om vi som är friska klarar de första akuta dygnen kan samhällets resurser användas för att hjälpa svaga och utsatta människor, till exempel äldre, sjuka och barn.

Krisberedskapsinformation på Kulturkvarteret den 26 oktober

En krislåda fylld med saker som är bra att alltid ha hemma kommer att finnas på Kulturkvarteret från tisdagen den 24 oktober. Torsdagen den 26 oktober kl. 17.00 till 18.30 kommer kommunens säkerhetssamordnare Ola Johansson att finnas på plats på Kulturkvarteret för att svara på frågor och informera.

Broschyren "Så klarar du dig i tre dygn"

Kommunerna i Östra Skaraborg har tillsammans tagit fram en broschyr som berättar hur man kan klara sig själv i 72 timmar. Du som bor i Hjo, Tibro eller Karlsborg kommer att få den som samhällsinformation i din brevlåda någon gång under vecka 43, den 23-27 oktober. Broschyren delas ut av Magnus Direktreklam i samband med distributionen av Hjobladet, Karlsborgsbladet och Tibrobladet.

Information om krisberedskap i hemmet på webben och på Facebook

Du hittar mer information om krisberedskap på Hjo kommuns hemsida och på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps, MSB:s webbplats dinsakerhet.se.
Där finns bland annat flera instruktionsfilmer om hemberedskap som MSB producerat.
Under perioden 20-27 oktober kommer det även att läggas ut korta budskap om hur vi som medborgare kan förbereda oss för att klara oss själva i tre dygn på Hjo kommuns Facebooksida.

Kontaktpersoner:

Säkerhetssamordnare Ola Johansson