Frågor och svar - förskola
Telefon
0503-35000
Telefontider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00
Postadress
544 81 Hjo
Kontakter
-
Mia Fredén
Rektor/Förskolechef
0503-35311
E-post -
Annika Bodin
Administratör
0503-35186
E-post -
Erika Lundberg
Rektor
0503-35178
E-post
På denna sida kan du hitta vanliga frågor och svar om förskoleverksamheten i Hjo kommun.
Allmän förskola är avgiftsfri och erbjuds alla barn i åldrarna tre, fyra och fem år från och med höstterminen det år barnet fyller tre år. En plats i allmän förskola omfattar 15 timmar i veckan (minst 525 timmar per år). Den allmänna förskolan följer skolans läsår och omfattar inte lovdagar. Enstaka kompetensutvecklingsdag (”studiedag”) påverkar inte barnets vistelsetid. Kommunen har en skyldighet att erbjuda plats men det är frivilligt för barnen att delta i verksamheten.
Alla barn som är inskrivna i förskoleverksamhet omfattas av en olycksfallsförsäkring. Försäkringen gäller under ordinarie verksamhet samt resa till och från verksamheten. Se mer information här.
Du vänder dig till berörd förskolechef som kan ge mer information.
Enligt skollagen ska förskolan medverka till att barn med annat modersmål än svenska får möjlighet att utveckla både det svenska språket och sitt modersmål. I Hjo kommun arbetar förskolan enligt en framtagen plan för flerspråkighet.
Du har rätt till plats på förskola när ditt barn har fyllt ett år.
Du kan anmäla ditt barn till förskolan redan när du planerar att flytta till vår kommun. Barnet måste däremot vara folkbokförd i Hjo kommun den dagen barnet börjar på förskolan.
I Hjo kommun är det samma kö för såväl enskilda som kommunala förskolor.
Ja, du kan ange önskemål på ansökan. Om det inte finns plats på önskad förskola så placeras barnet där det finns plats.
Barn erbjuds plats på förskola enligt turordningsreglerna. Sannolikheten att få en plats beror på hur många barn som ansökt om plats, samt antal lediga platser som kommer att uppstå på förskolan det datum du önskar plats där. Det är enklare att få önskad plats efter sommaren då många barn lämnar förskolan och börjar skolan. Under årets övriga tider kan det vara svårare att få plats på den önskade förskolan.
Barnen turordnas efter ansökningsdatum när platserna fördelas. Förtur till plats ges till barn i behov av särskilt stöd enligt 8 kap 7 § i skollagen, barn i behov av barnomsorg på grund av särskilda skäl enligt 8 kap 5 § i skollagen, barn med rätt till allmän förskola, barn som av särskilda skäl omflyttas inom förskoleverksamhet, samt syskon till placerade barn. Om möjlighet finns får syskon till placerade barn plats på samma förskola.
Då ansöker du om detta och får då ett nytt ansökningsdatum. Möjlighet till byten är störst under perioden augusti-september. Överflyttningsansökan görs på särskild blankett som finns här eller kan beställas av kommunens barnomsorgshandläggare.
Platsgarantin innebär att Hjo kommun erbjuder en plats i förskolan inom tre månader.
Ett platserbjudande skickas i god tid till vårdnadshavare.
Om placeringserbjudandet inte besvaras inom svarstiden, stryks barnet ur kön och platsen erbjuds någon annan enligt turordningsreglerna.
Tackar du nej till platsen du önskat och fått, stryks barnet ur kö.
Nej, för att stå kvar i kö till ditt första alternativ måste du lämna en ny anmälan.
Vid flytt från kommunen kan man vid synnerliga skäl få ha kvar sin plats och under förutsättning att mottagande kommun går med på att betala för platsen. Ansökan görs på särskild blankett som finns här eller som kan beställas av kommunens barnomsorgshandläggare.
Ansökan görs till den kommun som tillhandahåller förskoleplatsen.
Barn som bor växelvis i olika kommuner kan inte gå växelvis i de olika kommunernas förskolor. Det innebär att vårdnadshavare inte kan placera sitt barn halva tiden i Hjo kommun och halva tiden i annan kommun, där den andra vårdnadshavaren bor.
Nej.
Ni skickar in ansökan om lovomsorg till oss. Blankett för detta finns att hitta här.
Barnomsorg erbjuds efter behov helgfri måndag-fredag. Öppethållandet på våra förskolor är kl 06.00-18.30. Har du behov av barnomsorg på andra tider finns en kommunal förskola som erbjuder barnomsorg på vardagskvällar fram till kl. 22.30.
Förskolor har fyra dagar per år för planering och utbildning. Om vårdnadshavare inte har möjlighet att ordna omsorg på annat sätt dessa dagar kontaktas respektive förskolechef för att hitta en alternativ lösning. Du kan hitta aktuella planeringsdagar här.
Hjo kommuns verksamhet stänger inte under sommar och jul. Däremot slås verksamheter ihop och barn hänvisas ibland till en annan enhet. De vårdnadshavare som har omsorgsbehov under stängningsperioden hänvisas till öppen verksamhet.
Hjo kommun tillämpar maxtaxa. Maxtaxan är inkomstrelaterad, vilket innebär att familjen betalar avgift i förhållande till sin inkomst. Om den gemensamma bruttoinkomsten överstiger 46 080 per månad, kommer maxtaxa/högsta avgift att debiteras.
För att vi ska kunna beräkna vilken avgift du ska betala ska du anmäla din inkomst. Du lämnar inkomstuppgift i samband med att du erbjuds en plats samt vid varje förändring av hushållets inkomst som påverkar taxan, till exempel ändrad lön eller ändrade familjeförhållanden. Du kan anmäla din inkomst via blankett som finns här.
Ja, om ni båda är folkbokförda på samma adress. Avgiften grundar sig på den totala inkomsten före skatt för det hushåll/hushållen barnet bor på. Din partner behöver inte ha gemensam vårdnad om barnet.
Det går bra att använda autogiro, kontakta vår ekonomiavdelning som du når via Hjo kommuns växel 0503-35 000.
Ja, avgiften gäller under årets alla 12 månader. Det innebär att man betalar även under semester eller annan ledighet. Om du istället vill säga upp platsen under en period måste du söka plats på nytt och får då ett nytt ansökningsdatum, då finns ingen garanti att barnet får samma plats igen. Om tiden mellan två placeringar är mindre än 60 dagar så kommer avgift att tas ut även för den lediga perioden.
Ja, vi behöver veta vem/vilka som ska ha fakturan. Kontakta kommunens barnomsorgshandläggare för mer information som du når via Hjo kommuns växel 0503-35 000.
För barn 1-2 år betalar du efter taxan. För barn 3-5 år är det gratis från och med 1 september det år då barnet fyller 3 år.
Nej, avgiften baserar sig på hushållets bruttoinkomst per månad oavsett antal timmar.
Du har rätt till bibehållen plats med 15 timmar per vecka. Glöm inte att lämna in ett nytt schema. Antingen via vår e-tjänst (gäller för de kommunala förskolorna) eller skicka in schemablankett (gäller för förskolor och annan pedagogisk verksamhet i enskild regi) som du hittar här.
När du återgår till arbete eller studier lämnar du in ett nytt schema.
Ja, platsinnehavare har rätt att behålla plats i förskola/pedagogisk omsorg vid egen sjukskrivning. Ordinarie vistelsetid gäller så långt det är möjligt.
Hjo kommun erbjuder omsorg på vardagskvällar fram till 22.30 på en av våra förskolor. För mer information kontakta kommunens barnomsorgshandläggare.
Uppsägning av plats i förskoleverksamhet ska göras via vår e-tjänst eller blankett som finns att hitta här. Uppsägningstiden är 1 månad från det att uppsägningen inkommit till kommunen, såvida inte uppsägningstiden avser ett datum som ligger längre fram i tiden än 30 dagar fram. Avgift debiteras under uppsägningstiden oavsett om platsen används eller inte.