Miljötips i oktober: Minska matsvinnet!

Telefon
0503-35000

Telefontider
Mån-Fre kl. 07.30-16.30

Besöksadress
Torggatan 2

Öppettider
Mån-Fre kl. 07.30-16.30

Hitta hit

Postadress
544 81 Hjo

Visste du att varje år slänger varje svensk cirka 45 kilo fullt ätbara livsmedel? Den mat som svenska hushåll slänger i onödan varje år motsvarar utsläppen från 360 000 bilar! Att minska svinnet är därför att göra en insats för miljön.

Ätbar mat som slängs innebär både ett resursslöseri och en klimatpåverkan. Sedan är det förstås onödigt att slänga pengar rakt ner i sophinken. Det är inte många som är medvetna om det, men den svenska livsmedelshanteringen står faktiskt för cirka 20-25% av landets totala klimatpåverkan! Allt detta sker i onödan om vi sedan slänger bort maten. Men det går att göra skillnad genom att börja slänga mindre i sitt eget kök.  

Lär dig prata svinniska för att minska matsvinnet!

Livsmedelsverket har gett ut en ny ordbok med ett antal tips i form av nyord som beskriver hur du kan undvika matsvinn. Tanken är att det ska inspirera fler att hitta nya sätt att få maten att hålla längre och inte kasta mat i onödan. Vad sägs om att testa följande begrepp i vardagen:

#bäst-före-snooza [’bästföre-snoozah] = Att förlänga hållbarheten genom att titta, lukta och smaka sig fram.

#klimatklipp [klim:at-klipp’] = Att fynda en vara som närmar sig bäst före-datum.

#klimatro [klimat:roooh’] = Känslan som infinner sig när du inte har slängt mat på hela veckan.

#restotto [’rest:ottoh] = Festrätt gjord på riset som blev över.

#restsamtal [rest-samtahl’] = Att ringa hem och kolla vad som redan finns innan du handlar mer.

#skafferipussla [sk’afferi:puz-laah] = Att slänga ihop en rätt av det som finns hemma i skafferiet.

#svinnventera [svinn-vent:era] = Att djupdyka i skåpen på jakt efter maten du kanske glömt.

#svinnvestera [svinn-vest:era]  = Att bara köpa mat som man vet kommer att gå åt.

#vaskvägra [vassk-väg:rah] = Att inte slänga mat som fortfarande funkar utmärkt att äta. 

Livsmedelsverkets och Naturvårdsverkets hemsidor finns massor med konkreta tips på hur du kan minska matsvinnet.

Matsvinnsvecka i skolorna v. 41

Vecka 41 genomför vi en matsvinnsvecka i våra grundskolor. Då sätter vi fokus på att minska matsvinnet genom att synliggöra att vi slänger mat i onödan. Varje dag mäter vi hur mycket mat som slängs i soporna och eleverna kan följa över tid hur mycket mat som slängs i onödan. De dagar då vi redovisar positiva resultat jämfört med föregående mätning så blir det en stor tumme upp. Om du har barn i skolan så får du gärna prata med barnen hemma om varför vi har Matsvinnsvecka och låta dem fundera på hur de kan bidra till minskat matsvinn. Att det till exempel är bättre att ta mat fler gånger än att lägga upp för mycket mat på tallriken som sedan slängs.