Miljötips i oktober:Fixa grejen!

Telefon
0503-35000

Telefontider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

E-post
kontaktcenter@hjo.se

Besöksadress
Bangatan 1 B

Öppettider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

Hitta hit

Postadress
544 30 Hjo

Reparation av cykel

Den här månaden sätter vi fokus på vikten av en mer hållbar konsumtion. Vi svenskar konsumerar som om det fanns 4,2 jordklot fast jorden har ändliga resurser. Prova livet som miljönär och bli rik på att laga, låna och återanvända istället!

Varför är det viktigt att ställa om till en mer cirkulär ekonomi?

Ofta hörs argumentet att det är i andra delar av världen som utsläppen behöver minska. Tittar man däremot på statistik så ser man att det är få länder i världen som påverkar klimatet lika negativt som Sverige. Svenskens växthusgasutsläpp inkl. konsumtion uppgår till ca 9 ton per år. Klimatpåverkan behöver sänkas med minst 80 procent inom ett par decennier för att nå de nationella och globala miljömålen.

Förutom klimatpåverkan så kräver svenskarnas konsumtion ett enormt resursuttag från ändliga resurser och skapar stora mängder avfall, både här och i de länder vi köper våra prylar ifrån. 

Vad kan vi göra?

Både i kommunens verksamhet och i resten av samhället behöver vi bli bättre på att konsumera hållbart. Så ofta det går ska vi ta vara på det som redan finns istället för att köpa nytt. Genom att laga, låna och återanvända kan vi hjälpa miljön och ekonomin samtidigt som vi skapar lokala arbetstillfällen! Läs mer om Miljönär-tänket och låt dig inspireras! Om du har en verksamhet som lagar, återanvänder eller lånar ut saker till kunder så kan du registrera dig på Miljönärsidan.