Miljötips i maj: Ge ditt tak ett långt liv!

Telefon
0503-35000

Telefontider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

E-post
kontaktcenter@hjo.se

Besöksadress
Bangatan 1 B

Öppettider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

Hitta hit

Postadress
544 30 Hjo

Det här miljötipset handlar om två Hjobor som valde att förlänga livet på sitt gamla tegeltak istället för att slänga det och köpa ett nytt tak. Läs mer om hur Anders och Christina resonerade när det var dags för dem att renovera sitt tegeltak.

Från slit och släng till långlivat

Vårt sätt att leva, bo och konsumera tär på jordens resurser och orsakar klimatförändringar. Istället för att slänga behöver vi reparera, förbättra och återanvända så mycket som möjligt. Det tär mindre på jordens resurser och gör att mindre energi går åt. Om detta handlar också utställningen Långlivat som står på Stora Torget fram till 18 maj.

Dags för nytt tak!

Anders och Christina köpte ett äldre, välbevarat hus i Hjo för ett par år sedan. Med tanke på att taket är husets viktigaste och mest utsatta yta började de snart planera för en renovering av sitt tegeltak. Många husägare i samma situation bestämmer sig då för att riva ned det gamla taket och sätta upp ett nytt. Inte sällan kastas de gamla tegelpannorna rakt ned i en container för att spara tid och kan aldrig mer återanvändas. Den vägen ville inte Anders och Christina gå, istället bestämde de sig för att behålla och vårda tegeltaket. Det skulle ta mer tid att vårda än att köpa nytt och tid är förstås pengar, men samtidigt behövde inte paret köpa in ett nytt tak vilket innebar låga materialkostnader.

Tid och hållbarhet hänger ofta ihop

Många av oss har bråttom för jämnan och letar efter snabba lösningar. Produktion och konsumtion handlar idag nästan alltid om att vilja korta ned tiden. Men brådska och hållbarhet hänger sällan ihop.

Även i Christina och Anders fall tog det förmodligen mer tid att renovera taket än det skulle ha gjort att sätta upp ett helt nytt tak. Takpannorna togs ned innan man inledde underarbetet med läkt och underlagspapp. Därefter tvättas alla pannorna tills de såg nya ut igen. 

-För oss var det egentligen aldrig aktuellt att göra på något annat sätt, berättar Anders. Tegeltaket hör ihop med huset och att lägga på ett nytt tak hade inneburit att huset hade tappat något av sin karaktär. Vi är väldigt nöjda med vårt val, vi har dessutom fått ett estetiskt tilltalande tak som håller i många, många år framöver. 

Lär dig mer om byggnadsvård på Långlivat

Snart är det dags att ta ner utställningen Långlivat från Stora Torget. Men du kan också ta del av materialet på Västra Götalandsregionens hemsida "Slöjd och Byggnadsvård". Och kom ihåg, byggnadsvård handlar inte bara om att ta hand om äldre byggnader som är hundra år gamla, utan också om att vårda och utveckla byggnader som är betydligt yngre än så.

Har du ett hållbarhetstips med lokal anknytning så får du gärna höra av dig!

Tak som renoverats miljövänligt

Före renovering

Såhär såg tegeltaket ut innan renovering.

Tak som renoverats miljövänligt

Efter renovering

Såhär fint blev resultatet. De gamla tegelpannorna har rengjorts och under teglet finns förstås ny takläkt och nytt underlagspapp.