Miljötips i juni: Vattna när det regnar!

Telefon
0503-35000

Telefontider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

E-post
kontaktcenter@hjo.se

Besöksadress
Bangatan 1 B

Öppettider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

Hitta hit

Postadress
544 30 Hjo

Den som är ute och vattnar fruktträd och rabatter när det regnar kanske verkar lite knäpp, men egentligen är det precis så vi ska göra! De senaste årens torka och eldförbud har satt fokus på vikten av regn och vad som händer när vi måste spara på dropparna. Här djupdyker vi i ämnet vattning.

För att vattning ska göra nytta så behöver vattnet nå rötterna. Hur mycket regn som krävs för att vattnet ska nå rötterna beror lite på omständigheterna (typ av jord, hur länge det varit torka och vad som växer på ytan). Men en grov uppskattning är att det krävs minst 25 mm för att få en genomfuktning av marken, som även når trädens rötter, när det varit torrt väder en tid. 

1–2 millimeter regn: sommarskur, där det mesta dunstar bort.
5 millimeter regn: ett hyggligt regn.
10 millimeter regn: ett bra regn som kommer växterna till gagn.
25 millimeter regn: ger en riktig rotblöta.
50 millimeter regn: skyfall – se över stuprör och silar.

När ska man vattna?

Att fylla upp en vattenkanna och vattna sina växter en solig dag gör mer skada än nytta. Vattnet dunstar bort på ytan och når inte ner så djupt att att det kan göra nytta. I värsta fall söker sig växternas törstiga rötter närmare ytan för att nå vattnet och där är de mer sårbara än på djupet.

Det är smartare att passa på att vattna när det kommer en sommarskur. En liten skur gör annars inte så stor nytta, för om solen bryter fram efteråt så dunstar allt snabbt. En liten skur kan dock blöta upp jordens yta så att när du därefter kommer med vattenkannan så når vätan djupare ner i jorden och blir till nytta för växterna.  På morgonen är en bra tid att vattna. Undvik att vattna mitt på dagen i solsken, då dunstar det mesta och vattendroppar kan bränna växtens blad. Vattna inte heller vid kraftig blåst, även då dunstar vattnet snabbare.

Om du har sandig jord i din trädgård så är det också bra att satsa på växter som klarar torka och inte behöver vattnas för hand hela tiden.