Miljötips Januari: Vad lovar du dig själv inför 2020?

Telefon
0503-35000

Telefontider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

E-post
kontaktcenter@hjo.se

Besöksadress
Bangatan 1 B

Öppettider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

Hitta hit

Postadress
544 30 Hjo

Nytt år, nya möjligheter och kanske ett nyårslöfte? Många människor vill göra en nystart när det nya året börjar, ofta med fokus på hälsa. Har du tänkt på hur ofta omsorg om miljön också innebär en omsorg om vår mentala och fysiska hälsa?

Omsorgen om vår planet är väldigt nära sammanbunden med omsorgen om vår egen och andras hälsa. Vi ställs dagligen inför en rad val: Bilen eller cykeln? Snabbmat eller lokala råvaror? Köpa nytt eller laga något gammalt? Ofta är det upplevelsen av stress och tidsbrist som står i vägen för mer långsiktiga, hälsosamma val som gynnar både miljön och hälsan. Aldrig har det väl känts så motiverande och angeläget att minska sin klimatpåverkan och leva ett mer hållbart liv som just inför 2020?

Här finns tips på några hållbara nyårslöften, men det finns såklart hur många som helst att välja mellan.

Tre tips på hållbara nyårslöften inför 2020:

  1. Utmana dig själv genom att antingen undvika flyget helt under 2020 eller minimera antalet flygresor. Prova att åka tåg oftare! Tåget har stora kvaliteter så som arbetsro, vacker utsikt och möjlighet att sträcka på benen och umgås under resan. Läs mer

  2. Bestäm dig för att du ska ställa bilen ett visst antal dagar i veckan till förmån för cykel, fötter, buss eller tåg. Eller kanske kan 2020 bli året då du börjar samåka med en kollega till jobbet?

  3. Introducera en eller flera köttfria dagar i veckan. Om man drar ner på köttet kan pengarna räcka till kött som är producerat på ett mer hållbart sätt, och med hänsyn till hur djuren mår, helst närodlat. Låt dig inspireras av nya rätter med fokus på råvaror som är i säsong eller som är närodlade. Läs mer

  4. Om du är en person som konsumerar mycket kläder, så kanske du kan utmana dig själv med en köpfri månad? Upptäck den cirkulära marknaden där nygamla varor i mycket gott skick byter ägare!

  5. Byt till grön energi. Vänd dig till ditt elbolag och byt till grön, förnybar el. Kanske enklast av alla förändringar men ack så viktigt.