Miljötips i april: Plantera för pollinerarna!

Telefon
0503-35000

Telefontider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

E-post
kontaktcenter@hjo.se

Besöksadress
Bangatan 1 B

Öppettider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

Hitta hit

Postadress
544 30 Hjo

Rosa Blommor och en fjäril

Såhär års är det många som längtar ut i natur och trädgård. Om du har en balkong eller trädgård så kan du göra en stor insats för naturens hjältar-pollinatörerna! Utan dem skulle grönsaks- och fruktdiskarna gapa tomma och många av dem är tyvärr hotade.

Du kan göra stor skillnad för exempelvis bin, humlor och fjärilar genom att plantera växter som är rika på pollen och nektar. Nyligen har forskare vid University of Bristol upptäckt att privata trädgårdar står för 85% av nektarproduktionen i städerna. 

Bin och humlor gillar samma växter som vi tycker om, alltså de som doftar, smakar och ser goda ut, t.ex kryddväxter, bärbuskar och fruktträd. För att ha blomsterprakt hela säsongen- och dessutom mätta och nöjda pollinerare från vår till höst, så kan du välja några av de här lättodlade växterna:

På våren är krokus och sälg två viktiga växter som gör nytta när bi- och humlesamhällena ska komma igång efter vintern.

Framåt sommaren lockar den aromatiska lavendeln i såväl balkonglåda som trädgård. Klöver och maskros är också mycket populära bland bin så låt dom gärna frodas i era gräsmattor, och klipp helst inte gräsmattan förrän de blommat ut. Citrontimjan är en lättodlad kryddväxt som smakar gott i maten och som också lockar stora mängder pollinerare!

Till sensommaren och hösten är t.ex kärleksört, höstaster och ljung välbesökta av bin och dessutom enkla att odla. 

Vill du så kan komplettera med ett vattenbad eller ett insektshotell där naturens hjältar kan fylla på med ytterligare energi. Lycka till!