Månadens Miljötips!

Telefon
0503-35000

Telefontider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

Besöksadress
Torggatan 2

Öppettider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

Hitta hit

Postadress
544 81 Hjo

Här presenterar vi månadens miljötips, små saker som vi alla kan bidra med för att skapa en ekologiskt hållbar planet!

 • Miljötips i oktober:Fixa grejen!

  Den här månaden sätter vi fokus på vikten av en mer hållbar konsumtion. Vi svenskar konsumerar som om det fanns 4,2 jordklot fast jorden har ändliga resurser. Prova livet som miljönär och bli rik på att laga, låna och återanvända istället!

 • Barn som leker med bil

  Miljötips i september: Kemikalier i barns vardag!

  Barn är särskilt känsliga för farliga kemiska ämnen. Därför är det bra med kunskap som kan minska risken för att barn utsätts för kemikalier. Här får du på ett lättillgängligt sett kunskap om kemikalier i barns vardag och hur du kan minska riskerna med dessa.

 • En familj med två döttrar, joggar

  Miljötips i augusti: Undvik antibakteriella kläder!

  Allt fler kläder och varor behandlas med kemiska ämnen för att förhindra till exempel bakterietillväxt och dålig lukt, t ex för att göra en sporttröja luktfri. Men hur bra fungerar detta egentligen och vad händer med kemikalierna som används i processen?

 • Prästkragar

  Miljötips i juli: Hemester!

  Svensken flyger fem gånger så mycket som det globala genomsnittet och vår klimatpåverkan är mycket stor. Sommaren är en tid då vårt resande vanligen ökar. I år gör Covid 19 pandemin att vi får tänka om. Av flera skäl vill vi därför tipsa om Hemester - att semestra hemmavid. Kanske dags att prova Stand Up Paddle eller en kanottur på Tidan?

 • Miljötips i juni: Vattna när det regnar!

  Den som är ute och vattnar fruktträd och rabatter när det regnar kanske verkar lite knäpp, men egentligen är det precis så vi ska göra! De senaste årens torka och eldförbud har satt fokus på vikten av regn och vad som händer när vi måste spara på dropparna. Här djupdyker vi i ämnet vattning.

 • Miljötips i maj: stoppa spridningen av invasiva arter!

  Vi behöver hjälpas åt för att stoppa spridningen av invasiva främmande arter eftersom de hotar den biologiska mångfalden. Jättebalsamin är ett exempel på en vanlig invasiv art i Hjo men det finns fler. Läs mer om vad du kan göra för att stoppa spridningen av främmande invasiva arter!

 • Miljötips i april: Elda inte avfall!

  Såhär på våren är det många som passar på att rensa ut i förråd och källare, men du vet väl om att det inte är tillåtet att elda brädor, möbler, bildäck etc, varken i tunna eller på marken?

 • Solpaneler

  Miljötips i mars: Ta vara på solens energi!

  På vår hemsida har vi samlat information om det här med solenergi. Energimyndigheten har t ex just gett ut en "Solcellsguide – från idé till färdig anläggning". Du vet väl om att du kan få tips och råd från kommunens energirådgivare?

 • Miljötips i februari: Ansök om pengar till laddstation!

  Du vet väl om att du kan få stöd från Naturvårdsverket för att kunna ladda din elbil hemma? Du kan få bidrag för halva kostnaden.

 • Miljötips Januari: Vad lovar du dig själv inför 2020?

  Nytt år, nya möjligheter och kanske ett nyårslöfte? Många människor vill göra en nystart när det nya året börjar, ofta med fokus på hälsa. Har du tänkt på hur ofta omsorg om miljön också innebär en omsorg om vår mentala och fysiska hälsa?

 • Miljötips i december: återvinn värmeljusen på rätt sätt!

  Dagarna är korta såhär års och vi tänder många ljus i våra hem. I Sverige tänder vi varje år hela 300 miljoner värmeljus gjorda av aluminium!

 • Matavfallspåse

  Miljötips i november: Sortera matavfall!

  Om du inte redan har en brun tunna så kan du enkelt göra en insats för miljön genom att skaffa en. När du sorterar matavfall gör du en viktig insats för klimatet. Matavfallet blir till biogas som kan användas istället för fossila bränslen i bilar och bussar. Du som sorterar matavfall sparar också pengar genom att betala lägre taxa!