Månadens Miljötips!

Telefon
0503-35000

Telefontider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

E-post
kontaktcenter@hjo.se

Besöksadress
Bangatan 1 B

Öppettider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

Hitta hit

Postadress
544 30 Hjo

Här presenterar vi månadens miljötips, små saker som vi alla kan bidra med för att skapa en ekologiskt hållbar planet!

  • Ekologiskt fotavtryck

    Miljötips i augusti: Beräkna din klimatpåverkan!

    Genom att läsa på om klimatförändringarna och vad som händer med vår planet kommer du att inse vilka förändringar du själv kan göra, och vilka förändringar vi behöver jobba med tillsammans, för att leva klimatvänligare liv. Testa hur stor påverkan just du har på klimatet med något av de verktyg som finns till hands!

  • Kvinna som lagar en cykel

    Miljötips i juni: Fixa cykeln inför sommaren!

    Se till att få din cykel fixad inför sommaren så tar du dig fram enkelt och smidigt, utan att behöva något annat bränsle än energin i din egen kropp. I Hjo finns flera cykelreparatörer som ser över din cykel och gör den till sommarens smidigaste och billigaste färdmedel!

  • Tak som renoverats miljövänligt

    Miljötips i maj: Ge ditt tak ett långt liv!

    Det här miljötipset handlar om två Hjobor som valde att förlänga livet på sitt gamla tegeltak istället för att slänga det och köpa ett nytt tak. Läs mer om hur Anders och Christina resonerade när det var dags för dem att renovera sitt tegeltak.

  • Rosa Blommor och en fjäril

    Miljötips i april: Plantera för pollinerarna!

    Såhär års är det många som längtar ut i natur och trädgård. Om du har en balkong eller trädgård så kan du göra en stor insats för naturens hjältar-pollinatörerna! Utan dem skulle grönsaks- och fruktdiskarna gapa tomma och många av dem är tyvärr hotade.

  • logotyp för luften är fri

    Miljötips i mars: Luften är fri!

    Hela 2021 är Friluftslivets år och kampanjen "Luften är fri" pågår över hela Sverige. Syftet är att locka ut fler i naturen och långsiktigt öka medvetenheten om vår miljö och natur.

  • Eldstad, brasa, kamin

    Miljötips i februari-Elda rätt!

    Vedeldning är en av de största källorna till hälsofarliga luftföroreningar i Sverige. Genom att elda på ett sätt som gynnar miljö, hälsa och plånbok kan du minska utsläppen med upp till 50 procent och bidra till att luften blir bättre där du bor.

  • Mynthögar på jord som illustrerar grön tillväxt

    Miljötips i januari: Spara hållbart!

    De flesta känner numera till att klimatet påverkas mycket av våra transporter, måltider, bostäder och konsumtion. Inte lika många funderar över hur deras sparpengar påverkar klimatet och miljön. Om du har möjlighet att spara i fonder, så kan du - genom att spara i hållbara fonder- medverka till både minskade växthusgasutsläpp och goda arbetsvillkor.

  • Julpyssel

    Månadens miljötips för en hållbar jul!

    Här hittar du inspiration till julpynt, julklappar och julbord som går i hållbarhetens tecken. Dessutom finns här information om hur du sorterar julgranen, julklappspappret och julmatsresterna när firandet är över. God hållbar jul!

  • logotyp för grönt kort på Återvinningscentral

    Miljötips i november-Grönt kort!

    Det ska vara lätt att göra rätt! Därför finns det möjlighet att få Grönt Kort på Återvinningscentralen i Hjo. Med ditt Gröna Kort kan du sortera och återvinna på tider som passar dig.

  • Reparation av cykel

    Miljötips i oktober:Fixa grejen!

    Den här månaden sätter vi fokus på vikten av en mer hållbar konsumtion. Vi svenskar konsumerar som om det fanns 4,2 jordklot fast jorden har ändliga resurser. Prova livet som miljönär och bli rik på att laga, låna och återanvända istället!

  • Barn som leker med bil

    Miljötips i september: Kemikalier i barns vardag!

    Barn är särskilt känsliga för farliga kemiska ämnen. Därför är det bra med kunskap som kan minska risken för att barn utsätts för kemikalier. Här får du på ett lättillgängligt sett kunskap om kemikalier i barns vardag och hur du kan minska riskerna med dessa.

  • En familj med två döttrar, joggar

    Miljötips i augusti: Undvik antibakteriella kläder!

    Allt fler kläder och varor behandlas med kemiska ämnen för att förhindra till exempel bakterietillväxt och dålig lukt, t ex för att göra en sporttröja luktfri. Men hur bra fungerar detta egentligen och vad händer med kemikalierna som används i processen?

  • Miljötips i juni: Vattna när det regnar!

    Den som är ute och vattnar fruktträd och rabatter när det regnar kanske verkar lite knäpp, men egentligen är det precis så vi ska göra! De senaste årens torka och eldförbud har satt fokus på vikten av regn och vad som händer när vi måste spara på dropparna. Här djupdyker vi i ämnet vattning.

  • jättebalsamin mot vägg

    Miljötips i maj: stoppa spridningen av invasiva arter!

    Vi behöver hjälpas åt för att stoppa spridningen av invasiva främmande arter eftersom de hotar den biologiska mångfalden. Jättebalsamin är ett exempel på en vanlig invasiv art i Hjo men det finns fler. Läs mer om vad du kan göra för att stoppa spridningen av främmande invasiva arter!

  • stor och blandad avfallshög med pinnar och plast

    Miljötips i april: Elda inte avfall!

    Såhär på våren är det många som passar på att rensa ut i förråd och källare, men du vet väl om att det inte är tillåtet att elda brädor, möbler, bildäck etc, varken i tunna eller på marken?

  • Solpaneler

    Miljötips i mars: Ta vara på solens energi!

    På vår hemsida har vi samlat information om det här med solenergi. Energimyndigheten har t ex just gett ut en "Solcellsguide – från idé till färdig anläggning". Du vet väl om att du kan få tips och råd från kommunens energirådgivare?

  • vit elbil som laddas

    Miljötips i februari: Ansök om pengar till laddstation!

    Du vet väl om att du kan få stöd från Naturvårdsverket för att kunna ladda din elbil hemma? Du kan få bidrag för halva kostnaden.

  • Miljötips Januari: Vad lovar du dig själv inför 2020?

    Nytt år, nya möjligheter och kanske ett nyårslöfte? Många människor vill göra en nystart när det nya året börjar, ofta med fokus på hälsa. Har du tänkt på hur ofta omsorg om miljön också innebär en omsorg om vår mentala och fysiska hälsa?

  • värmeljus i handflata

    Miljötips i december: återvinn värmeljusen på rätt sätt!

    Dagarna är korta såhär års och vi tänder många ljus i våra hem. I Sverige tänder vi varje år hela 300 miljoner värmeljus gjorda av aluminium!

  • Matavfallspåse

    Miljötips i november: Sortera matavfall!

    Om du inte redan har en brun tunna så kan du enkelt göra en insats för miljön genom att skaffa en. När du sorterar matavfall gör du en viktig insats för klimatet. Matavfallet blir till biogas som kan användas istället för fossila bränslen i bilar och bussar. Du som sorterar matavfall sparar också pengar genom att betala lägre taxa!