Kamin och eldstäder

Telefon
0503-35000

Telefontider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

E-post
kontaktcenter@hjo.se

Besöksadress
Bangatan 1 B

Öppettider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

Hitta hit

Postadress
544 30 Hjo

Kontakter

  • Lena Ljungberg Bygglovshandläggare
    0503-350 00 (vx)
    Telefontid: Onsdag och torsdag kl. 09.30-12.00. Andra tider kan bokas - gärna via mejl
    E-post
Eldstad, brasa, kamin

Vill du installera eller ändra en braskamin, eldstad eller rökkanal ska du göra en anmälan till stadsbyggnadskontoret. Här kan du läsa om vad som krävs före och efter en installation.

Ofta räcker det med en anmälan när du vill installera en eldstad i ditt hem. Med eldstad menas en braskamin, öppen spis, vedspis, kakelugn, braskassett, värmepanna eller liknande.

Ta kontakt med skorstensfejare

För säkerhetens och miljöns skull är det viktigt att en installation görs rätt. Börja alltid med att ta kontakt med en skorstensfejarmästare. Gå igenom var en ny rökkanal ska sitta eller om den befintliga rökkanalen behöver renoveras.

Invänta startbesked

När din anmälan kommit in till bygglovskontoret behandlas den och du får sedan ett startbesked. Du får inte påbörja installationen innan startbeskedet utfärdats.

Installation

Det är viktigt att du följer de instruktionsanvisningar som finns från tillverkaren. Tänk på att det är du som låter installera eller ändra en eldstad som har ansvar för att bestämmelser och kontroller sker på rätt sätt.

Provtryckning och besiktning

För att du ska få använda din eldstad måste den bli godkänd i besiktningen som utförs av skorstensfejarmästare eller annan sakkunnig. Skorstensfejarmästaren upprättar ett besiktningsprotokoll som skickas in till kommunen.

Slutbesked

När kommunen tagit emot det godkända besiktningsprotokollet får du börja elda. Glöm inte att sota minst en gång om året. Du kan läsa mer om skötsel och underhåll av eldstäder under rubriken sotning.

När eldstaden är besiktigad och provtryckt av skorstensfejarmästaren ska du signera din kontrollplan och skicka in den till bygglovskontoret. När både besiktningsprotokollet och den signerade kontrollplanen är inskickade kommer en handläggare att besluta om slutbesked och ärendet avslutas.

Anmälan om installation av eldstad/blankett

Här kan du som vill anmäla installation (eller väsentligt ändra) eldstad eller rökkanal ladda ner en anmälningsblankett (pdf). Blanketten skickar du till bygglovskontoret tillsammans med de ritningar som krävs.

Under rubriken anmälan hittar du en beskrivning av vilka ritningar och övriga handlingar som behövs.