Algblomning

Strandkant med blågröna alger

Vi har fått in en rapport om algblomning i Mullsjön, vid Stämmorna. Det är troligtvis cyanobakterier som kan vara farliga för djur och små barn. Se till att husdjur inte dricker av vattnet och undvik att bada.

Stämmorna är ingen kommunal badplats och kommunen tar därför inga vattenprover där. Under vecka 25 kommer dock vattenprov tas vid badplatsen Varpet i Mullsjön. Då kontrollerar vi även algblomning.

Det vanligaste är att algblomning förekommer i våra sjöar under sensommaren, framför allt under juli och augusti när vattnet värmts upp till över +15 grader C.

Bada försiktigt och låt bli att dricka

Om du badar när det är algblomning kan du få ögonbesvär och hudirritationer. Det är därför viktigt att duscha efteråt om du ändå tar ett dopp. Råkar du svälja vatten med alggifter kan du drabbas av illamående, kräkningar och diarré. Barn är särskilt känsliga. Alggifterna försvinner inte vid kokning så du kan inte laga mat eller koka kaffe på sjövatten om det är förekommer algblomning i området.

Djur som dricker vatten där det är algblomning kan bli allvarligt sjuka och till och med dö av förgiftning. Husdjur som uppvisar symptom som kräkningar och diarré bör få veterinärvård så fort som möjligt.