Utställning - Josef Franks akvareller

23 augusti 2019, Kl. 10:00–18:00

 • 24 augusti 2019, Kl. 10:00–18:00
 • 25 augusti 2019, Kl. 10:00–18:00

Hjo

Många känner till den österrikiske arkitekten och formgivaren Josef Frank (1885-1966) som under många år formgav för Firma Svenskt Tenn tillsammans med Estrid Ericson. Hans möbler, lampor och färgstarka mönster är stående inslag i inredningstidningarnas reportage och fortsätter att smycka människors hem både i Sverige och utomlands.

Det är dock få som vet att Josef Frank även målade akvareller. Då och då har någon enstaka målning dykt upp på auktion. En del akvareller omnämns i någon av de många böcker som finns om den omtyckte designern.

När konstvetaren Anna Sievert av en slump fick se en mapp med ett 40–tal av Josef Franks akvareller hemma hos sina svärföräldrar, väcktes hennes nyfikenhet och idén om en utställning började ta form - utställningen Josef Franks akvareller - som visar ett urval av Josef Franks alla akvareller. 

 

Praktisk information

Öppettider utställning

 • HÖGSÄSONG 8 juni-25 augusti:
  10-18 alla dagar
 • ÖVRIGA ÅRET 26 augusti-15 september:
  måndag, tisdag & torsdag 10-19 
  fredag 10-17
  lördag 11-15
  (onsdag & söndag stängt)

 

Guidad visning i utställningen

Följ med på guidad visning i utställningen Josef Franks Akvareller. Tillsammans med din guide får du veta mer om Josef Frank och hans koppling till Estrid Ericson och Firma Svenskt Tenn, Estrid Ericson och hennes relation till Hjo,  Josef Franks professionella karriär som arkitekt och formgivare och naturligtvis höjdpunkten - hans akvarellmåleri som han inledde vid 68 års ålder. 

Om utställningen Josef Franks Akvareller

Totalt har man funnit mer än 450 akvareller efter Josef Frank och i Kulturkvarteret visas nu för första gången ett urval av dessa målningar i Estrid Ericssons födelsestad Hjo. 

Målningarna visar motiv från Provence, stilleben med blomsterarrangemang och frukter, mytologiska fantasiscener samt stadsvyer från resorna i Europa.

Josef Frank såg målandet som avkoppling och hade inga professionella ambitioner med sitt konstnärskap, och i en intervju från 1956 beskrev han sitt konstnärsskap så här:

”Jag började måla tavlor vid 68 års ålder, berättar professor Frank med ett självironiskt småleende. Helst i Sydfrankrike där man kan sitta ute i solen. Men 68 var för sent, tekniken fattas men roligt är det.”

Målningarna i utställningen kan visas tack vare generösa lån från Josef Franks vänner och arvtagare.

Om Josef Frank 

Josef Frank blev intresserad av måleri på 1950-talet när han besökte en av sina tidigare elever i Dieulefit, en liten by i södra Frankrike. Byn är vackert belägen i Provence mitt emellan Lyon och Marseille. Efter att Franks hustru Anna gick bort 1957 tillbringade han längre tider i Frankrike.

Huset i Dieulefit låg med vidsträckt utsikt över det böljande landskapet. I omgivningen hittade Frank motiv för sina målningar. Han skissade först upp dem i blyerts och färdigställde dem sedan i akvarell under pergolan i trädgården. Han målade även av platser som han besökte runt Medelhavet och runtom i Europa. 

Om akvarellerna 

Vissa alster var Josef Frank så pass nöjd med att han gav bort dem i gåva, resten sparade han i linnemappar. Mapparna ärvdes av familjemedlemmar och närstående personer efter hans bortgång 1967. Först över trettio år senare upptäckte man det intressanta innehållet i mapparna. Ett urval av akvarellerna visades första gången offentligt i Stockholm på Millesgårdens utställning om Svenskt Tenn sommaren 2016. Intresset för Svenskt Tenn och Frank var stort och utställningen blev en av de mest framgångsrika i Millesgårdens historia. Akvarellerna har sedan dess visats både i London och Helsingfors.

Om konstvetaren Anna Sievert 

Anna Sivert arbetar till vardags som konstkonsult. Hon är värderingsman genom Sveriges Handelskamrar och hjälper privatpersoner och företag med inköp och värdering av konst. Hon har jobbat inom auktionsbranschen de senaste 20 åren och har genom åren stött på en och annan akvarell av Josef Frank. När hon insåg att det fanns en så stor okänd skatt av material, bestämde hon sig för att visa dessa akvareller för en större publik.

Beställa boken Josef Frank - de okända akvarellerna  - från Bokus

Här kan du beställa boken Josef Frank - de okända akvarellerna från Bokus. 

Läs mer om evenemanget